BAE OPEC'ten çıkması Rusya’yı nasıl etkiler?

Samanyoluhaber.com - Moskova
WAM haber ajansı aracılığıyla yapılan açıklamada, "ulusal çıkarların ve yatırımcılara, müşterilere, ortaklara karşı yükümlülüklerin gerektirdiği adımlara odaklanma zamanının geldiği" vurgulandı. BAE'nin OPEC üretimindeki payı yüzde 11'i aşıyor.
Rusya için çifte risk: Fiyat düşüşü ve pazar kaybı
Bu gelişmeden Rusya, uzmanların değerlendirilmesine göre iki yönlü etkilenecek. Kasatkin Consulting ortağı Dmitriy Kasatkin, "Büyük üreticiler yalnızca kendi çıkarlarına göre hareket etmeye başlarsa, önce uzun bir düşük fiyat dönemi, ardından koordinasyonsuzluk nedeniyle yüksek volatilite ve piyasa şokları görürüz." değerlendirmesi yapıyor.
Freedom Finance Global analistleri ise asıl tehlikenin BAE'nin çıkışından çok, OPEC+ ittifakının dağılması ve İran krizinin bitimiyle başlayacak uzun vadeli fiyat düşüşü olduğuna işaret ediyor.
Finans Üniversitesi enerji uzmanı İgor Yuşkov Yuşkov, Rusya'nın halihazırda kendi kotasının altında üretim yaptığını ve ihracat terminallerinin sürekli saldırı altında bulunduğunu hatırlatarak, Moskova'nın kısa vadede arzını artıramayacağını vurguluyor.
Kota krizi ve 4,8 milyon varillik kapasite baskısı
BAE'nin mevcut üretim kapasitesi 4,8 milyon varil/günü aşarken, 2027 hedefi 5 milyon varil/gün seviyesinde bulunuyor. Buna karşılık Nisan ve Mayıs ayları için OPEC kotası yalnızca 3,4 milyon varil/gün düzeyindeydi. Mart ayında üretimini bir önceki aya göre neredeyse yüzde 90 düşürerek 1,82 milyon varil/güne çeken ülke, daha önce 2020 ve 2023 yıllarında da kota anlaşmazlıkları nedeniyle örgütten ayrılma sinyali vermiş ancak geri adım atmıştı.
Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivaç, kararı "OPEC ortaklarına karşı bir demarş" olarak nitelendirirken, Finans Üniversitesi uzmanı İgor Yuşkov, çıkışın ABD ile yapılan mali destek görüşmelerinin bir şartı olabileceğini öne sürüyor. Yuşkov'a göre Washington, İran'la yaşanan çatışmanın uzaması halinde iç piyasada akaryakıt fiyatlarını düşük tutabilmek için küresel petrol fiyatlarının gerilemesine ihtiyaç duyuyor. Aynı uzman, Hürmüz Boğazı'nın kapalı olması nedeniyle BAE'nin hemen üretim artıramayacağını, ancak boğaz açıldığında fiyatlar üzerinde ciddi baskı oluşacağını belirtiyor.
Irak, Kazakistan ve Venedik sırada mı?
Kasatkin Consulting ortağı Dmitriy Kasatkin, BAE'nin yarattığı emsalin diğer üyeleri de cesaretlendirebileceğini savunuyor. Özellikle Irak ve Kazakistan'ın iç üretim stratejileriyle OPEC kotaları arasında benzer çelişkiler yaşadığına dikkat çeken Kasatkin, Venezuela ve İran'ın da ABD ile ilişkileri nedeniyle potansiyel çıkış adayları arasında sayıldığını ekliyor. Ancak İgor Yuşkov, Hürmüz Boğazı krizi sürerken diğer ülkelerin yüksek fiyattan yana tavır alarak şimdilik çıkış açıklamayacağını düşünüyor.
Kasatkin'e göre örgüt küresel üretimin yüzde 3-5'i üzerindeki kontrolünü kaybedecek. Artık yalnızca Suudi Arabistan'ın çekirdek güç olarak kalacağını belirten uzman, "Riyad tek başına küresel piyasaları etkileyemez; her şey mevcut ve potansiyel üyelere şimdi ne önereceğine bağlı" değerlendirmesinde bulunuyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

CUMA KARAMAN

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, KHK’lıları dinledi

OPEC'te neler oluyor? BAE ayrılacağını duyurdu

Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler'in tutukl...

Maden işçilerinin direnerek haklarını aldıkları fi...

Özgür Özel seçimler için en geç ekim 2027'yi işar...







