Balistik füze “Oreşnik” sahneye çıktı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Kasım 22 2024
Paylaş
X Post
Rusya Devlet Başkanı Putin, tartışılan hamlesi sonrası “Oreşnik” hipersonik özelliklere sahip ve hiçbir hava savunma sistemi bu füzeyi durduramayacak" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün gece yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ülkesinin en yeni orta menzilli balistik füzesi “Oreşnik” ile Ukrayna’daki bir hedefin vurulduğunu açıkladı.
Putin, füzenin hipersonik özelliklere sahip olduğunu ve hiçbir hava savunma sisteminin bu füzeyi durduramayacağını ifade etti.
Füzenin özellikleri
5.800 kilometre menzile ve 800 kilogram nükleer savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip olan bu füze, savaşın başlangıcından bu yana ilk kez sahada yer aldı.
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’ne (CSIS) göre, 2012 yılında test edilen RS-26, 12 metre uzunluğunda ve 36 ton ağırlığında bir füze. Silah Kontrol Derneği’ne göre füzenin menzili 5.800 kilometreyi buluyor ve nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip.
Putin konuşmasında füze ile ilgili kısmında, “Modern hava savunma sistemleri Oreşnik füzelerini engelleyemiyor, bu füzeler hedeflerine 10 Mach hızla saldırıyor, bu saniyede 2.5-3 kilometre demektir" ifadelerini kullandı.
Ukrainska Pravda gazetesi, Rusya’nın Astrahan bölgesinden fırlattığı RS-26 füzesinin, Dnipro kentindeki kritik altyapıları hedef aldığını belirtti. Ancak Kiev yönetimi, füzede nükleer yük bulunmadığını açıkladı.
Oreşnik’in kullanımı küresel stratejik dengeler üzerine etkisi
Londra’daki Kraliyet Birleşik Savunma Çalışmaları Enstitüsü’nden askeri bilimler bölümü başkanı Matthew Seville, bu hamlenin Rusya’nın Batı’ya meydan okumasının açık bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Associated Press (AP) tarafından aktarılan uzman görüşüne göre, Oreşnik’in kullanımı küresel stratejik dengeler üzerinde doğrudan etkili olabilir.
CNN’e konuşan nükleer silah uzmanı Fabian Hoffman,
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.TÜGVA programında Bilal Erdoğan ile maç yapsa da kurtulamadı: Eski futbolcu Ümit Karan tutuklandı2.İspanya'da yakalanan 10 ton kokainin sahibi Türk çıktı3.“Çok incitici”: MSB servis etti, oturma düzeni tepki çekti:4.Embracerelief'ten Ramazan ayı için yardım kampanyası5.SDG’den Şara’nın sözlerine cevap: 'Bu savaş ilanıdır'
6.İran geriliminde son durum: ABD bölgeye ek güç sevk ediyor!7.AKP'li vekilin kuzeni uyuşturucudan...8.'Cumhuriyet tarihinin en büyük peşkeşi' diyerek duyurdu!9.Test sonuçları çıktı! İşte Oktay Kaynarca ve Emel Müftüoğlu'nun uyuşturucu...10.The Economist seçimini yaptı! İşte Erdoğan sonrası favori isim!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

TÜGVA programında Bilal Erdoğan ile maç yapsa da k...

İspanya'da yakalanan 10 ton kokainin sahibi Türk ç...

“Çok incitici”: MSB servis etti, oturma düzeni tep...

Embracerelief'ten Ramazan ayı için yardım kampanya...

SDG’den Şara’nın sözlerine cevap: 'Bu savaş ilanıd...






