Beş hukuk profesöründen terör yargılamalarına ilişkin ortak mütalaa: AİHM ihlal kararları eksiksiz uygulanmalı

Okuma Süresi 2 dkYayınlanma Salı, Ağustos 4 2026
Paylaş
X Post
Ceza ve anayasa hukukunun önde gelen beş akademisyeninin hazırladığı ortak hukuki mütalaa, terör yargılamalarına ilişkin uygulamaların Türk hukuku ve AİHM içtihatları çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Mütalaayı kamuoyuna sunan Av. Dr. Levent Mazılıgüney, yargıdaki yapısal sorunların giderilmesi için siyasi iradeye kapsamlı yasal düzenleme çağrısı yaptı.
Beş hukuk profesöründen terör yargılamalarına ilişkin ortak mütalaa: AİHM ihlal kararları eksiksiz uygulanmalı

Ceza hukuku ve anayasa hukuku alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Adem Sözüer, Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Faruk Turhan, Prof. Dr. Cumhur Şahin ve Prof. Dr. Tolga Şirin'in ortak imzasıyla hazırlanan hukuki mütalaa kamuoyuna açıklandı. Ankara Barosu avukatlarından Dr. Levent Mazılıgüney tarafından sunulan metinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Yüksel Yalçınkaya, Şaban Yasak ve devamındaki kararlarının Türk hukukuna yeni kurallar getirmediği, mevcut Anayasa ile Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerinin eksiksiz uygulanmasını istediği savunuldu. Mütalaada, örgüt üyeliği suçlamalarında doğrudan kastın ispat edilmesi gerektiği, yasal sivil faaliyetlerin tek başına suç delili olarak değerlendirilemeyeceği, güvenilirliği kanıtlanamayan dijital delillerin hükme esas alınamayacağı ve AİHM ihlal kararlarının benzer durumdaki dosyalar bakımından da dikkate alınması gerektiği görüşlerine yer verildi.

Metinde ayrıca, yüksek yargı kararlarının uygulanmasında yaşanan sorunların hukuki güvenliği zedelediği, bireysel mağduriyetlerin yanı sıra yargı sistemi üzerinde de yük oluşturduğu ifade edildi. Mütalaayı kamuoyuna sunan Av. Dr. Levent Mazılıgüney ise çözümün adresinin siyasi irade olduğunu belirterek, Anayasa'nın 90. maddesi kapsamında AYM ve AİHM kararlarının kapsayıcı biçimde uygulanmasını sağlayacak iradenin ortaya konulmasını ve derece mahkemelerindeki uygulama farklılıklarını giderecek yasal düzenlemelerin TBMM tarafından hayata geçirilmesini istedi. Metinde, bu adımların toplumsal barışın güçlendirilmesi ve hukuk güvenliğinin sağlanması açısından gerekli olduğu vurgulandı.