'Beyaz et' operasyonunda büyük şüphe

Kırmızı et yiyemeyen dar gelirlinin protein kaynağı haline gelen beyaz et sektörüne haksız fiyat artışı iddiasıyla operasyon yapılması ve 13 şirkete denetim kay- yumu atanması, ‘ser vet transferi’ şüphesini doğurdu. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Kayyım atamalarının fahiş fiyatla ilgisi yok. Bu firmaların yakında yok pahasına el değiştirdiğini görürsek şaşırmayalım” iddiasında bulundu.
'KAYYIM DEVLETİ'
Türkiye’nin ‘kayyım devleti’ne dönüştüğünü belirten Bakırlıoğlu, konuyla ilgili “Her meseleye kayyım sopasıyla yaklaşılıyor. Kayyım devleti olduk. Bunun sonu daha fazla yoksulluk, daha az yatırım , daha düşük üretim ve daha çok yoksulluk’’ açıklamasını yaptı. Geçen hafta yapılan beyaz et operasyonuna değinen Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Türkiye tavuk etinde Avrupa’nın en ucuz ülkeleri arasında bulunuyor. Bu güçlü sektör, destek yerine kayyım tartışmalarının içine sokuldu. Bu firmaların yakında yok pahasına el değiştirdiğini görürsek şaşırmayalım” diye konuştu. Bir kilogram tavuk fileto Türkiye’de 4.79 dolara satılırken Yunanistan’da 10.53 dolar, Almanya’da 11.95 dolardan alıcı buluyor. Aynı fileto Belçika’da 12.38, İtalya’da 12.76, Fransa’da 14.14 ve Norveç’te 16.15 dolar seviyesinde satılıyor.
ŞÜPHELİLERE YURT DIŞI YASAĞI
Beyaz et soruşturmasında 29 kişi adli kontrolle serbest bırakıldı. Cuma günü 12 ilde düzenlenen operasyonla aralarında beyaz et sektöründeki şirketlerin üst yöneticilerinin (CEO) de bulunduğu 29 şüpheli gözaltına alınmıştı. 29 şüpheli, ‘yurt dışı çıkış yasağı’ ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Operasyon kapsamında yöneticileri gözaltına alınan ve denetim kayyımı görevlendirilen 13 şirket ise şu şekilde:
- Şenpiliç
- Banvit
- Erpiliç
- Lezita
- Keskinoğlu
- Hastavuk
- Bakpiliç
- Bupiliç
- Akpiliç
- Aspiliç
- Gedik Tavukçuluk
- Orvital
- AY-Pİ
TİCARET BAKANLIĞI DA CEZA YAĞDIRDI
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, vatandaşların ekonomik menfaatlerinin korunması, iç piyasada adil ve rekabetçi bir ticaret ortamının sürdürülmesi ve fahiş fiyat uygulamalarının önlenmesi amacıyla denetim faaliyetlerinin kararlılıkla sürdürüldüğü belirtilerek, "Bu kapsamda, geçmiş yıllarda beyaz et sektörüne yönelik olarak Ticaret Bakanlığımız müfettişleri tarafından gerçekleştirilen kapsamlı inceleme ve denetimler neticesinde çok sayıda işletme hakkında Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından idari yaptırımlar uygulanmıştır. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte beyaz ete yönelik tüketici talebinde meydana gelen artışı fırsata çevirmeye yönelik uygulamaların önüne geçilmesi amacıyla, sektör genelinde yeniden kapsamlı inceleme ve denetim çalışmaları başlatılmıştır" denildi.
'FİYAT HAREKETLERİNİ YAKINDA TAKİP EDECEĞİZ'
Ticaret Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü denetim ekiplerince sahada gerçekleştirilen incelemeler sonucunda elde edilen tespitlerin, gerçekleştirilen Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun 49'uncu toplantısında değerlendirildiği vurgulanarak, "Yapılan değerlendirmeler neticesinde, fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen ulusal ve yerel ölçekte olup, İstanbul'da faaliyet gösteren market işletmelerine toplam 10 milyon 114 bin 595 Türk lirası tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Ticaret Bakanlığı olarak; vatandaşlarımızın temel gıda ürünlerine makul fiyatlarla erişiminin temin edilmesi amacıyla, üretimden tüketime uzanan tedarik zincirinin tüm aşamalarında olağan dışı fiyat hareketlerini yakından takip etmeye ve gerekli idari tedbirleri kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK













