Durdurulamıyor! Carı açıkta rekor rakama ulaşıldı!

Cari açık, Türkiye ekonomisinin en kritik kırılganlık başlıklarından biri olarak görülüyor. Açığın büyümesi, ülkenin döviz ihtiyacının arttığı ve dış finansmana bağımlılığın güçlendiği anlamına geliyor. Mart ayında görülen yüksek açık, dış ticaret dengesindeki bozulmanın artık cari dengeye daha sert yansımaya başladığını ortaya koydu. Özellikle enerji ve altın hariç hesapta da açık verilmesi, sorunun daha yapısal bir nitelik taşıdığına işaret ediyor.
Türkiye’nin cari işlemler dengesi mart ayında sert bozuldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre, mart ayında cari işlemler hesabı 9 milyar 672 milyon dolar açık verdi. Bu rakam, son 3 yılın en yüksek aylık cari açığı olarak kayıtlara geçti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı da mart ayında 3 milyar 886 milyon dolar açık verdi. Bu veri, cari dengedeki bozulmanın yalnızca enerji ve altın ithalatından kaynaklanmadığını gösterdi. Mart ayında ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 9 milyar 515 milyon dolar oldu. Yıllıklandırılmış verilere göre cari açık yaklaşık 39,7 milyar dolara yükselirken, dış ticaret dengesindeki yıllık açık 77,8 milyar dolara ulaştı.
Cari açığın büyümesinde dış ticaret tarafındaki bozulma belirleyici oldu. İthalatın ihracattan daha hızlı artması, döviz çıkışını hızlandırırken cari denge üzerindeki baskıyı artırdı. Hizmet gelirleri ise cari açığı sınırlayan başlıca unsur olmaya devam etti. Yıllıklandırılmış verilere göre hizmetler dengesi 63,1 milyar dolar fazla verdi. Mart ayında hizmetler kaynaklı net döviz girişi 2 milyar 592 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Bu kalemde taşımacılık hizmetlerinden 1 milyar 627 milyon dolar, seyahat gelirlerinden ise 2 milyar 246 milyon dolar net gelir elde edildi. Buna rağmen dış ticaret açığındaki yükseliş, hizmet gelirlerinin cari dengeyi toparlamasını engelledi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ARİF ASALIOĞLU

ABDULLAH AYMAZ












