Fon soygununda Türkiye’nin zararı, 12 milyon emeklinin bir yıllık maaşa denk

⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Ekim 2 2026
Paylaş
X Post
AKP'li isimlerin adının karıştığı fon soygununun Türkiye'ye maliyetinin 90 milyar dolara ulaştığı açıklandı. Güncel kurla yaklaşık 3,6 trilyon TL'ye karşılık gelen bu tutar, yaklaşık 12 milyon emekliye bir yıl boyunca maaş ödenebilecek büyüklüğe ulaşırken, 100 milyondan fazla aylık asgari ücret ödemesine de denk geliyor.
Fon soygununda Türkiye’nin zararı, 12 milyon emeklinin bir yıllık maaşa denk

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuşan YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre, milyonlarca yatırımcıyı etkileyen fon soygunu skandalına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Daha önce eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve ailesine ilişkin fon işlemleri hakkında iddialar gündeme getiren Emre, ortaya çıkan zararın Türkiye ekonomisini derinden etkilediğini anlattı.

“90 milyar dolarlık kayıp”

Fon krizinin merkezinde iktidarın bulunduğunu öne süren Emre, uzmanlarla yürüttükleri çalışmalar sonucunda zararın yaklaşık 90 milyar dolara ulaştığını iddia etti.

Emre, “Vatandaşların mağduriyetleri ve piyasalardaki kayıplar birlikte değerlendirildiğinde yaklaşık 90 milyar dolarlık bir zararla karşı karşıyayız” dedi.

Yaklaşık 3,6 trilyon TL’ye denk gelen bu rakam, 12 milyon emekliye bir yıl boyunca maaş ödenebilecek bir büyüklüğe işaret ediyor. Aynı tutar, 100 milyondan fazla aylık asgari ücret ödemesine karşılık geliyor.

Tedbir kararlarıyla ilgili sorular

Emre, soruşturma kapsamında bazı kişi ve şirketlere yönelik mal varlığı tedbirlerinin kısa süre içinde kaldırıldığını ileri sürerek sürece tepki gösterdi.

Gece yarısı alınan bazı tedbir kararlarının yaklaşık bir saat sonra geri çekildiğini savunan Emre, söz konusu değişikliğin hangi gerekçeyle yapıldığının açıklanması gerektiğini söyledi.

Yazıcı ve Ballı Ortaklığı

Basın toplantısında bazı isimlerle ilgili yeni iddialar da gündeme geldi. Emre, Mustafa Yazıcı ile Ali Emre Ballı arasında ortaklık bulunduğuna yönelik iddiaların araştırılması çağrısında bulundu.

Ali Emre Ballı’nın yaklaşık 9 milyar TL, Mustafa Yazıcı’nın ise yaklaşık 600 milyon TL tutarında işlem yaptığı yönündeki bilgilerin soruşturma kapsamında incelenmesi gerektiğini belirten Emre, kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesini istedi.

“Amaç siyasi zararı azaltmak”

Fon krizini yönetmek amacıyla oluşturulan kurulun yapısını da eleştiren Emre, kurulda yer alan bazı isimlerin süreçte sorumluluğu bulunduğunu öne sürdü.

Emre, “Görünen o ki amaç mağduriyetleri çözmek değil, bu krizi en az siyasi zararla atlatmak” ifadelerini kullandı.

“Peşini bırakmayacağız”

YENİ Parti olarak dosyayı yakından takip etmeyi sürdüreceklerini belirten Emre, mağduriyetlerin giderilmesi ve sorumluların yargı önüne çıkarılması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Emre, yeni bilgi ve belgelerin ortaya çıkması halinde kamuoyunu bilgilendirmeyi sürdüreceklerini ifade etti.