Hikmetli İnisiyatif
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Nisan 13 2021
Paylaş
X Post
"Bir cemaati veya sosyal bir yapıyı parçalamadan sorunlarını çözmeye çalışmak ana stratejidir. Olmazsa olmazdır. Ve haliyle de Peygamber fetanetidir. Kuran'da en “ahsene’l kasas” diye anlatılan Hz. Yusuf kıssasını bilmeyenimiz yoktur..."
Hüseyin Odabaşı | samanyoluhaber.com
Hikmetli İnisiyatif
Allah hakîm(isim) olduğundan her işinde bir hikmeti(sıfat) vardır. Ve kulları olarak bizler de Allah'ın bütün eşya ve kâinata bir örtü diye attığı hakîm ismine uygun hareket etmemiz gerekir. Hikmetin karşıtı, zıddı abes fiil işlemektir, batıldır, mâlayanidir. Allah tüm bu sıfatlardan ise münezzehtir.
Hikmetle müdahale için bazen hızlı hareket etmemiz, bazı durumlarda ise hadiselerin belli bir seviyeye gelmesi için zihinlerde demlenmeye bırakmamız gerekebilir. Bu durumda acele etmek olmaz. Aslında Efendimiz(sav) döneminde iki durum için güzel örnekler vardır.
Peygamberimiz(sav) Huneyn (630) savaşının sonrasında iman noktasında şüphe taşıyan bazı Mekkelilerin kalbi yumuşasın diye ganimet mallarından fazlaca verince Medineli Ensar'da bu durum rahatsızlık oluşturdu: “Akrabalarını buldu onlara dağıtıyor, bizi unuttu” türünden memnuniyetsizliklerini ifadeye başladılar. Bu duruma engel olmak içi Peygamberimiz(sav) hızlı hareket etti ve sadece Medineli Ensar'ı toplayarak onlara etkili bir konuşma yaptı. Öyle ki bu etkili konuşmanın sonunda artık Ensar hıçkıra hıçkıra ağlıyor ve “Allah Resulü bizimle beraberken biz dünya ganimetini istemiyoruz.” diyorlardı.
Fakat hanımı Hz. Aişe, annemizin iffetine iftira atıldığında Efendimiz(sav) bu defa problemi çözmek için hızlı davranmadı. Mescitte toplanan ashabına bu konuyu açtı. Onların Efendimiz’e(sav) destek vermesine rağmen hanımına arka çıkacak bir beyanatta bulunmadı. Zannıma göre Efendimizin(sav) işi ağırdan almasının sebeplerinden biri hanımına atılan iftiranın Efendimiz’in(sav) müdahalesine imkân vermeyecek hızda ve süratte toplumun hemen her kesimine etkili bir şekilde yayılmış olmasıydı. Bu noktada müdahale inandırıcı olmayabilirdi, ihtilafları daha da körükleyebilirdi.
Hocamız, cemaatinde
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.CHP Genel Başkanı Özgür Özel, KHK’lıları dinledi2.OPEC'te neler oluyor? BAE ayrılacağını duyurdu3.Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler'in tutukluğuna devam dendi!4.Maden işçilerinin direnerek haklarını aldıkları firmaya soğuk duş! Bir daha ruhsat yok!5.Özgür Özel seçimler için en geç ekim 2027'yi işaret etti!
6.Sahte “Signal Destek” tuzağı ile hesaplar nasıl ele geçiriliyor?7.Gerçekten evi yok mu?8.İnsan Öncelikli İşletmeler ve Sosyal Adalet İlkeleri9.HDP'li Hatimoğulları'ndan AKP'ye süreç tepkisi: Aksak, ürkek ve oyalayıcı...10.İsrail'in Gazze'de korkunç uygulaması: Su ve gıda erişimi silah olarak kullanılıyor!

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

CUMA KARAMAN

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, KHK’lıları dinledi

OPEC'te neler oluyor? BAE ayrılacağını duyurdu

Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler'in tutukl...

Maden işçilerinin direnerek haklarını aldıkları fi...

Özgür Özel seçimler için en geç ekim 2027'yi işar...







