İBB davası haftaya olaylı başladı, mahkeme duruşmayı sonlandırdı

Okuma Süresi 5 dkYayınlanma Pazartesi, Mart 16 2026
Paylaş
X Post
Ekrem İmamoğlu dâhil 407 sanıklı İBB davasının ikinci haftası olaylı başladı. Duruşma CHP'li Turan Taşkın Özer ve Mahkeme Başkanı arasındaki izleyici kısmına geçme tartışması nedeniyle yapılamadı. Yarın devam edilecek.
İBB davası haftaya olaylı başladı, mahkeme duruşmayı sonlandırdı

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 407 sanıklı İBB Davasının ikinci haftasında duruşma başlamadan sona erdi.


DW Türkçe'nin haberine göre sanıklar ve avukatlarının savunmasıyla devam etmesi beklenen duruşma, aynı zamanda hukukçu olan CHP Yüksek Disiplin Kurulu  Başkanı Turan Taşkın Özer ile Mahkeme Başkanı arasındaki izleyici kısmına geçme tartışması nedeniyle yapılamadı. Heyet, duruşmaya önce ara verdi, ardından duruşmayı yarına bıraktı. Duruşmanın yarına bırakıldığını mahkeme heyeti değil, mübaşir salondaki izleyicilere duyurdu.


Geçtiğimiz hafta duruşmaya verilen arada, sanıklar salondan ayrılırken bazı gazetecilerin Ekrem İmamoğlu’na soru sorması üzerine Mahkeme Başkanı, gazetecilerin basına ayrılan masalı bölümden tekrar izleyici kısmına geçmesi yönünde talimat vermişti.


Gazeteciler ise yerlerinden ayrılmayacaklarını ifade etmiş, Mahkeme Başkanı da "İyi niyetli davrandık, suistimal edildiğini gördük" demişti.


Duruşmaya verilen 10 dakikalık ardından Mahkeme Başkanı duruşma düzeninin sağlanamadığı gerekçesiyle duruşmayı ertelemişti.


Bu gelişmenin ardından haftanın ilk gününde duruşma öncesi gazetecilerin yerleşkeye girişinden itibaren denetimler geçtiğimiz günlere göre artırıldı.


Buna göre duruşmada artık basın odasına ve duruşma salonuna turkuaz basın kartı olmayan gazeteciler alınmıyor.


"Mahkemeyi Anayasa’ya uymaya davet ediyoruz"

Duruma tepki gösteren CHP Milletvekili Mahmut Tanal, "basın özgürlüğünü kısıtlayabilecek, basının çalışma faaliyetlerini engelleyebilecek çok enteresan bir uygulama ile karşı karşıya kaldıklarını" söyledi.


Tanal, şöyle konuştu: "Gazetecilerin çalışma alanı zorlaştırılıyor, engelleniyor. Basına karşı, topluma karşı anayasa ihlal suçu işleniyor. Kimse anayasadan üstün değildir. Bizler Emniyet mensuplarını, aynı zamanda mahkemeyi Anayasa’ya uymaya, hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz. Eğer bu engellenirse adil yargılanma ilkesi ortadan kalkar, şeffaflık ilkesi ortadan kalkar. Denetlenemez bir hükümle karşı karşıya kalırız."


"Burada hukuka uygun bir yargılama yok"

Mahmut Tanal, 12 Mart döneminde mahkemelerin bu şekilde barikatlarla dolu olduğunu ifade ederek, “Buraya gelebilmek için 8 barikatı aşa aşa salona ulaşıyoruz. Şu anda Türkiye'deki bu yargılama olağanüstü bir yargılamadır, olağan bir yargılama değildir. Kimse bize burada hukuka uygun bir yargılama yapılıyor diye anlatmasın. Burada hukuka uygun bir yargılama yok. Keyfi bir yargılama söz konusudur. Herkesi hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz” dedi.


Duruşma ertelendi

Duruşmaya, saat 10 itibarıyla tutuklu sanıklar getirilmeye başlandı.


Mehmet Pehlivan salona getirildiği sırada alkış sesleri yükseldi. Ekrem İmamoğlu salona girdiğinde ise tüm tutuklu sanıklar ayağa kalktı. Avukatların olduğu bölüme el sallayan İmamoğlu, bazı tutuklu sanıklarla tokalaşıp, sarıldı, bu sırada izleyiciler yine alkışlarla "Cumhurbaşkanı İmamoğlu" ve "Her şey çok güzel olacak" sloganı attı.


Duruşmada jandarma, cübbesini giyerek avukatların bölümüne oturan milletvekili Turan Taşkın Özer'in yerini değiştirmek istedi. Özer, "Burası cezaevi değil, duruşma salonu. Ben buraya avukat olarak geldim. Notumu alıyorum, iddiname de önümde açık. Yeter ya. Yönetemiyorsa yapmasın” diyerek tepki gösterdi.


Özer ve beraberindeki hukukçu partililer yer değiştirmeyince Mahkeme Başkanı, duruşmaya ara verdi.


Sanıklar ve avukatlarının savunmasıyla devam etmesi beklenen duruşma, Özer ile Mahkeme Başkanı arasındaki izleyici kısmına geçme tartışması nedeniyle yapılamadı. Heyet, duruşmaya önce ara verdi, ardından duruşmayı yarına bıraktı.