İran'a yönelik BM yaptırımları tekrar yürürlüğe girdi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Eylül 28 2025
Paylaş
X Post
Almanya, İngiltere ve Fransa'nın başvurusu üzerine İran'a yönelik BM yaptırımları yaklaşık 10 yıl sonra yeniden yürürlüğe girdi. Tahran yönetimi yaptırımlara "güçlü ve uygun" bir yanıt vereceklerini açıkladı.
İran'a nükleer programı nedeniyle uygulanan Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımları E3 ülkeleri olarak adlandırılan Almanya, İngiltere ve Fransa'nın "snapback" mekanizmasını tetiklemesinin ardından bu sabah TSİ 03.00'te yeniden yürürlüğe girdi.
İran ile 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmayla kaldırılan yaptırımların ihlal durumunda 30 gün içinde otomatikman yürürlüğe girmesini sağlayan bu mekanizma, Almanya, İngiltere ve Fransa'nın başvurusuyla işletildi. Bu ülkeler, İran'ın nükleer silah üretmesini engellemeye yönelik anlaşmanın ihlal edilmesini gerekçe göstererek 28 Ağustos'ta BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) başvurmuştu.
DW Türkçe'nin haberine göre yaptırımların yürürlüğe girmesinin ardından İran Riyali'nin rekor düşük seviyeye gerilediği bildirildi. İran para biriminin zayıflaması, ekonomik güçlük içindeki ülkede gıda fiyatları üzerinde baskıyı daha da artırırken günlük yaşamı zorlaştırıyor.
Rusya ve Çin engel olamadı
Yaptırımları durdurmaya, İran'ın müttefiki Rusya ve Çin'in hafta içindeki çabaları da yetmedi. Bu iki ülkenin BM Güvenlik Konseyi'ndeki girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Rusya ile Çin tarafından sunulan ve yaptırımların altı ay süreyle ertelenmesini öngören karar taslağı 15 üyeli BMGK'da sadece dört üyenin desteğini alabildi.
Oylamanın ardından İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, "snapback" sürecinin gerekli adımlarının tamamlandığını ve BM yaptırımlarının bu hafta sonu yeniden yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.
Geçen hafta BM Genel Kurulu için New York'ta bulunan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin "asla nükleer silah peşinde olmadığını" söylemiş ve nükleer çalışmalar konusunda şeffaflığa hazır olduklarını bildirerek yaptırımları önlemek için Batılı devletlerin desteğini aramıştı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Trump, İran'a saldırıları durdurdu: ABD'den diplomasi mesajı2.Trump, İran'a saldırıları durdurdu: ABD'den diplomasi mesajı3.İran'dan gemilere Hürmüz'den geçiş sözü verdi ancak...4.Figüran krizinde yeni perde: CHP şikayetçi oldu savcılık soruşturma başlattı5.Yerli Marilyn'e dokunmayın!
6.Vahdeddin Karaçorlu7.İran Dışişleri Sözcüsü Bekayi: "ABD ile müzakerelerin yeniden başlamasını talep etmedik"8.İncirin tanesi 42 liradan satılıyor: "Belki yarısını alırım"9.İngiltere Başbakanı Burnham: 'Ukrayna'ya desteğim yüzde 100 olacak'10.ABD, İran saldırılarını neden durdurdu? Stoklar tükeniyor mu?

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ
ESRA BÜYÜKCOMBAK












