PKK'lılara 'ceza indirimi' eşitlik tartışması çıkardı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Temmuz 28 2026
Paylaş
X Post
"Terörsüz Türkiye" olarak adlandırılan yeni çözüm süreci kapsamında yalnızca PKK üyelerine uygulanması planlanan ceza indirimlerinin, diğer hükümlüler açısından eşitsizlik oluşturabileceği tartışılıyor. AKP kaynakları eleştirileri haklı bulduklarını belirtirken, genel af ya da diğer suçları kapsayan toplu bir infaz indiriminin gündemde olmadığını söyledi.
PKK'lılara 'ceza indirimi' eşitlik tartışması çıkardı

Yeni çözüm sürecinin en kritik başlıklarından biri olan çerçeve yasa için hazırlıkların son aşamasına gelindi. Ağustos ortasına kadar TBMM'den geçirilmesi hedeflenen düzenlemenin ardından Ceza İnfaz Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'nda da değişiklik yapılması planlanıyor.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre yalnızca PKK'yı kapsaması öngörülen çerçeve yasaya bağlı uyum düzenlemelerinde, silahlı eyleme katılmamış örgüt mensuplarının ceza almaması ve eyleme katılanların cezalarında infaz indirimi uygulanması gibi seçenekler değerlendiriliyor. "Terör örgütü üyeliği" suçlamasının bazı kişiler yönünden kaldırılması da üzerinde çalışılan başlıklar arasında bulunuyor.

"Genel af söz konusu değil"

Konunun AKP Grup Yönetim Kurulu'nda da ele alındığı belirtilirken, parti yöneticilerinin milletvekillerine şu bilgiyi verdiği aktarıldı:

"Kişiye özel bir düzenleme yok. Genel af söz konusu değil. Ancak silah bırakan terör örgütü üyelerinin hukuki durumlarına ilişkin hükümler var. Silahlı eyleme katılmamışsa ceza almayacaklar. Eyleme katılanlarla ilgili ayrıca infaz düzenlemesi olacak."

Toplumda, yalnızca PKK mensuplarına yönelik ceza indiriminin diğer suçlardan hüküm giyenler bakımından eşitsizlik oluşturacağı yönünde eleştiriler bulunduğu ifade edildi. AKP kaynakları bu eleştirilerin haklı görüldüğünü ancak şu aşamada genel af ya da başka suçları kapsayan toplu bir infaz indiriminin gündemde olmadığını belirtti.

Feti Yıldız: Suç türüne göre düzenleme eşitlik ilkesine aykırı olmayacak

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise çerçeve yasanın PKK/KCK'ya özgülenmiş, müstakil ve geçici düzenlemeler içermesi gerektiğini belirterek, suç türlerine göre yapılacak düzenlemelerin Anayasa'daki eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmayacağını savundu. Yıldız, düzenlemelerin cezasızlık algısı çıkarmadan, mağduriyetleri görünmez kılmadan ve güvenlik, adalet ile toplumsal barış arasında denge kuracak şekilde hazırlanacağını söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir