Türkiye’nin dış borcu 539 milyar dolara çıktı: Borcun yüzde 46’sı kredilerden

Okuma Süresi 4 dkYayınlanma Cuma, Ağustos 21 2026
Paylaş
X Post
Türkiye’nin brüt dış borç stoku, 2026’nın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 artarak 539 milyar dolara yükseldi. Dış borcun 318 milyar dolarlık bölümünü özel sektör üstlenirken, toplam borç stokunda en büyük pay yüzde 46,2 ile kredilere ait oldu. Kısa vadeli dış borç ise 170,7 milyar dolara ulaştı.
Türkiye’nin dış borcu 539 milyar dolara çıktı: Borcun yüzde 46’sı kredilerden

Türkiye’nin brüt dış borç stoku, 2026’nın ikinci çeyreğinde 539 milyar dolara yükseldi. Böylece toplam dış borç, yılın ilk çeyreğine kıyasla yüzde 3,5 arttı.

Toplam borcun 170,7 milyar doları kısa vadeli, 368,2 milyar doları ise uzun vadeli yükümlülüklerden oluştu. Kısa vadeli dış borç yüzde 2,5, uzun vadeli dış borç ise yüzde 3,9 arttı.

En büyük borç yükü özel sektörde

Dış borç stokunda en yüksek pay özel sektöre ait. Özel sektörün yurt dışı borcu ikinci çeyrekte yüzde 4,2 artarak 318 milyar dolara çıktı.

Kamu sektörünün dış borcu da yüzde 3,3 artışla 197,9 milyar dolara yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dış yükümlülüklerinde ise diğer kalemlerin aksine düşüş görüldü. Merkez Bankası’nın dış yükümlülükleri yüzde 4,8 azalarak 23,1 milyar dolara geriledi.

Dış borcun neredeyse yarısı kredilerden oluşuyor

539 milyar dolarlık dış borç stokunda en büyük finansman kalemini krediler oluşturdu. Kredilerin toplam dış borç içerisindeki payı yüzde 46,2 olarak gerçekleşti.

Borç senetleri toplam dış borcun yüzde 19,5’ini oluştururken, mevduatların payı yüzde 17,2 oldu.

Bu tablo, Türkiye’nin dış finansmanında banka ve şirket kredilerinin önemli bir ağırlığa sahip olduğunu gösteriyor.

Borcun yarısına yakını dolar cinsinden

Türkiye’nin dış borçlarında ABD doları ağırlığı da devam etti.

Toplam borcun yüzde 48,9’u dolar, yüzde 28,8’i euro, yüzde 12,2’si Türk lirası ve yüzde 10,1’i diğer para birimleri üzerinden oluştu.

Dolardaki hareketler ve döviz kurlarındaki değişimler, bu nedenle Türkiye’nin dış borç yükünün TL karşılığını doğrudan etkileyebilecek unsurlar arasında bulunuyor.

170,7 milyar dolarlık borcun vadesi kısa

Toplam dış borcun 170,7 milyar dolarlık bölümünün kısa vadeli olması, önümüzdeki dönemde çevrilmesi gereken dış yükümlülüklerin büyüklüğünü ortaya koyuyor.

Kredi ve borç senetlerinin geri ödeme planında anapara ödemeleri özellikle 24 ay ve üzerindeki vadelerde yoğunlaşırken, önümüzdeki 12 aylık dönemdeki geri ödemelerde özel sektör kredileri öne çıkıyor.

Dış borçta şirketlerin ağırlığı dikkat çekiyor

539 milyar dolarlık brüt dış borç stoku, kamu ve özel sektör ile Merkez Bankası’nın yurt dışına karşı toplam yükümlülüklerini kapsıyor.

Toplam borcun yaklaşık 318 milyar dolarının özel sektöre ait olması, Türkiye’nin dış borç yapısında şirketler ve finansal kuruluşların belirleyici konumda olduğunu gösteriyor.

Kısa vadeli 170,7 milyar dolarlık borç ve bunun içinde özel sektör kredilerinin öne çıkması ise Türkiye’nin önümüzdeki dönemdeki dış finansman ihtiyacını ve borç çevirme kapasitesini yakından takip edilmesi gereken başlıklar arasına taşıyor.