10 MW kurulu gücün altındaki HES'lere izin verilmeyecek


Başbakan Ahmet Davutoğlu TBMM Genel Kurulu'nda 64. Hükümetin programını açıklıyor. 160 sayfalık programda yeni anayasadan, ekonomiye, bilim teknolojiden, yaşanabilir şehirlere kadar birçok bölüm bulunuyor. Programa göre küçük hidroelektrik santrallere (HES) ilişkin çevre duyarlılığını en üst düzeyde hayata geçirecek. Bu amaçla gerekli düzenlemeleri hızlı bir şekilde yaparak etkili bir şekilde uygulanacak. Prensip olarak 10 MW kurulu gücün altındaki HES'lere izin verilmeyecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı. Kahraman, 64. Hükümet Programını okumak üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu kürsüye davet etti. Davutoğlu, 160 sayfalık hükümet programını okudu.

Hükümet programı Sunuş, Demokratikleşme ve Yeni Anayasa, İnsani Kalkınma ve Nitelikli Toplum, İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi, Bilim, Teknoloji ve Yenilikçi Üretim, Yaşanabilir Şehirler ve Sürdürülebilir Çevre, Vizyoner ve Öncü Ülke, Sonuç olmak üzere 8 bölümden oluşuyor. Programın Demokratikleşme ve Yeni Anayasa bölümünde Temel Hak ve Hürriyetler, Yeni Anayasa, Yönetim Modeli ve Başkanlık Sistemi, Adalet Sisteminde Dönüşüm, Güvenlik, Yönetişim, Şeffaflık başlıkları altında yapılacak çalışmalar sıralandı.

Doktora mezunu olanlar başta olmak üzere, araştırmacı insan gücünü nicelik ve nitelik olarak iyileştirecek ve özel sektörde daha fazla araştırmacı istihdam edilmesi sağlanacak. Sınai mülkiyet ve yönetimi ile ilgili konularda yayın yapacak 'Teknoloji Transfer Platformu' kurulacak. Ülkemizde genetik kaynaklar ile geleneksel bilgi; geleneksel kültürel ve folklorik ifadelerin korunmasına yönelik bir yol haritası oluşturulacak. Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Tasarısı'nın yasalaştırılması sağlanacak. Patent Borsası kurulacak. Girişimcileri desteklemek için finansman eksiğinin en çok hissedildiği erken aşamaya yönelik bir fon kurulacak. Yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantisine dayalı üretim yapılabilmesi için ürün bazlı yerli tedarik modelleri geliştirilecek ve uygulanacak. Uygulamanın etkinliği için koordinasyon ve izleme mekanizmaları kurulacak. Yurtdışındaki Türk araştırmacılar için bir veri tabanı ve kataloğu oluşturulacak. Üniversitelerde ilave teşviklerle yabancı öğrenci sayısı artırılacak. Nitelikli insan gücü için çalışma izni sürecini hızlandıracak, bu amaçla özel bir Turkuaz Kart Sistemi geliştirilecek.

Kamunun raylı ulaşım sistem ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanma oranı arttırılacak. Geri ödeme ve fiyatlandırma politikaları ile ruhsat süreçlerinde yerli üretim ilaç ve tıbbi cihazlara öncelik verilecek. Bilgi ve iletişim teknolojileri destekli yenilikçi çözümlerin yaygınlaşmasında elektronik sektörünün üretici olarak yer almasını desteklenecek. Yerli cep telefonu üretilmesini sağlanacak. Oyun Sektörü Stratejisi'ni oluşturulacak.

Kişisel verilerin korunması ve siber güvenliğe ilişkin yasal düzenlemeleri hayata geçirilecek. Siber Suçla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanacak. Bilişim suçları ihtisas mahkemeleri kurulacak. Akıllı kentler programı geliştirilecek. Yeşil bilişim programını geliştirilecek ve hayata geçirilecek. İnternet erişiminin yaygınlaştırılması amacıyla gerekli çalışmaları yapılacak. Bu kapsamda Türkçe sayısal içeriğin gelişimini desteklenecek. Yerel yönetimlerde kamu bilişim merkezleri kurulmasını desteklenecek. e-Ticaretin gelişimini teşvik edecek ve e-Ticaret siteleri için güven damgası sistemini hayata geçirilerek, e-İhracat Stratejisi hazırlanacak.

Önümüzdeki dönemde de kentsel dönüşüm çalışmaları kent estetiği dikkate alınarak hızlı bir biçimde devam edecek. Bu kapsamda 'Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Gözeten Kentsel Dönüşüm Öncelikli Dönüşüm Programı' hayata geçirilecek. Programla imar değişiklikleri ile oluşan değer artışından kamunun pay almasını sağlayacak düzenlemeler yapılacak. Kentsel dönüşüm alanlarında hakların devredilmesine imkân sağlayacak şekilde Gayrimenkul Sertifikası Modeli geliştirilecek. Merkezi standartlar çerçevesinde kamu hizmetlerinin yerinden karşılanması temel ilke olmaya devam edecek. Yerel yönetimlerin, idari ve mali kapasitelerini geliştirerek, vatandaşa en yakın ve yerel taleplere en duyarlı hizmet birimleri olarak hızlı ve verimli çalışmaları öngörülüyor. Mahalli idarelerin yerel gelirlerini artırmaya yönelik düzenleme yapılacak.

Bulut Belediye Projesi ile elektronik ortamda sunulacak belediye hizmetlerini standartlaştırarak merkezi bir altyapıya kavuşturulacak. Karayolu olmak üzere; tüm ulaşım türlerinde sera gazı emisyonlarına yönelik çalışmalara öncelik verecek ve gerekli takip sistemini kurulacak. Büyükşehirlerde akıllı sistemlerle desteklenen bütünleşik toplu taşıma sistemlerini hayata geçirilecek. Elektrikli demiryolu hatlarını yaygınlaştırarak sera gazı emisyonlarını azaltılacak. Trafiğin yoğun olduğu tarihi şehir merkezlerinde trafik yer altına alınacak. Küçük hidroelektrik santrallere (HES) ilişkin çevre duyarlılığını en üst düzeyde hayata geçirecek, bu amaçla gerekli düzenlemeleri hızlı bir şekilde yaparak etkili bir şekilde uygulanacak. Prensip olarak 10 MW kurulu gücün altındaki HES'lere izin verilmeyecek. Ülkemizin biyolojik zenginliğinin net olarak ortaya çıkarılması için başlatılan ve 19 ilde belirlenen Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanteri 2019 yılına kadar 81 ile yaygınlaştırılacak. Yaban hayatının korunması ve desteklenmesi maksadıyla Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezleri kurulacak.

Afet anında kesintisiz iletişimi sağlamak amacıyla kesintisiz ve güvenli haberleşme sistemini kuruluyor. Bu kapsamda 4 ilde pilot çalışması yıl sonuna kadar tamamlanıp, 2017 yılı sonuna kadar da tüm illere yaygınlaştırılacak. Türkiye Afet Yönetim Strateji Belgesi tamamlanacak. Bölgesel Afet Eğitim Merkezlerinin ve Gezici Afet Eğitim Merkezleri'nin sayısını artırılacak. Ayrıca, Bütünleşik Afet Tehlike Haritası'nın hazırlanmasını hedefleniyor. Her türlü bilimsel çalışmayı kapsayan Türkiye Afet Bilgi Bankası kurulacak. CİHAN
<< Önceki Haber 10 MW kurulu gücün altındaki HES'lere izin verilmeyecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER