15. Uluslararası Marakeş Film Festivali Başladı


Fas Kralı Majesteleri 6'ıncı Mohammed'in himayesinde düzenlenen Marakeş Uluslararası Film Festivali başladı.

Festivale, Kral 6'ıncı Mohammed'in kardeşi olan Marakeş Uluslararası Film Festivali Vakfı Başkanı Prens Moulay Rachid başkanlık ediyor.

Bu yıl Jüri başkanlığını, Baba (The God Father I,II ve III) filmlerinin yapımcısı, Amerikalı yönetmen Francis Ford Coppola yapıyor. Jüri, Amelie'nin yapımcısı Jean-Pierre Jeunet, The Mourning Forest'ın yapımcısı Japon yönetmen Naomi Kawase, James Bond serisinden Quantom of Solace'ta Daniel Craig'e eşlik eden Ukraynalı oyuncu Olga Kurylenko gibi ünlülerden oluşuyor.

Festivale bu yıl, Japonya, Brezilya, Güney Kore, Hindistan, Kazakistan, İran, Türkiye, Lübnan, İzlanda, Danimarka, Belçika, Kanada, Amerika, Meksika ve Fas katılıyor.

Bu önemli festivalin bu yılki onur konuğu Kanada sineması. Festivalde, Resmi Yarışma, Yarışma Dışı Filmler, Favori Filmler, Cinecoles Yarışma olmak üzere dört kategori bulunuyor. Yarışma kategorisinde filmler yarışırken, Yarışma Dışı Filmler ve Favori Filmler kategorileri ise uluslararası tanınan bazı filmere takdir ödülü veriliyor ve festival boyunca gösterime giriyor. Cinecoles Yarışma kategorisinde ise sinema okullarının öğrencilerinin hazırladığı kısa metraj filmler yarışıyor.

Ayrıca, festival boyunca Marakeş kentinin meşhur meydanı Jemaa El Fna'da açıkhavada dev ekranda filmler gösteriliyor. Bu yıl, çok sayıda ülkeden 15 filmin yarıştığı festivale, Türkiye'den Özcan Alper'in Rüzgârın Hatıraları adlı filmi Favori Filmeler kategorisinde gösterime girecek.

Öte yandan, sinema dünyasından üç isim sinema dünyası ve film yapımları konularında Masterclass dersleri verecek. Masterclass derslerini, İran sinemasının önemli isimlerinden biri olan Abbas Kiarostami, Güney Kore sinemasından Park Chan-wook ve Türk asıllı Alman yönetmen Fatih Akın verecek.

Marakeş Uluslararası Film Festivali, Fas Kralı 6'ıncı Mohammed'in teşvikleriyle 2001 yılında kuruldu. Festival, 2002 yılında kurulan Marakeş Uluslararası Film Festivali Vakfı tarafından kralın kardeşi Prens Moulay Rachid başkanlığından organizasyonlarını devam ettiriyor.

Festival, Fas'ın kızıl şehri olarak bilinen Marakeş kentinde, sanat ve kültür dünyasından uluslararası arenada meşhur çok sayıda sanatçının katılımıyla düzenleniyor.

12 Aralık 2015 Cumartesi günü son bulacak olan festivali, 2014'te 150 bine yakın kişi takip etmiş ve filmleri izlemiş. Ayrıca, 100'e yakın ülkeden çok sayıda medya kuruluşu festivalde görev almış.

CİHAN
<< Önceki Haber 15. Uluslararası Marakeş Film Festivali Başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER