20 bin liraya yakın maaş alan öğretmenler greve gitti


Grevlere pek alışık olmayan İsviçre'de dün Cenevre'de çalışan öğretmenler iş bırakma ve toplu protesto gösterileri düzenledi. Kanton hükümetinin bütçe kesintilerinden dolayı daha fazla çalışmaları istenen öğretmenler aynı zamanda sınıflarda artan öğrenci sayılarından da şikayetçi.

Cenevre'de sendikaların grev çağrısına okullarda çalışan öğretmenlerin büyük kısmı iştirak etti. Cenevre'de pek çok okulda salı günü eğitim yapılmadı ve veliler öğrencilerini okula göndermedi. Öğretmenleri bu derece kızdıran konu ise 2016 kanton bütçesinde eğitime ayrılan ödeneğin azalması ve kantonun öğretmenlerden haftada 2 saat daha fazla çalışmalarını istemesi. Pek çok öğretmen konunun sadece fazla çalışmak olmadığını kantonun bütçe açığını sabit personelden çıkarmak istemesine ve öğretmen sayısında kesintiye gitmek istemesinde yattığını açıkladı.

EN DÜŞÜK MAAŞ NEUCHATEL'TE, EN YÜKSEK CENEVRE'DE

Konuyla ilgili bir başka dikkat çeken konu ise İsviçre'nin Fransız kantonlarında özellikle ilköğretim öğretmenlerinin yaşadığı maaş dengesizliği. Söz gelimi Neuchatel Kantonu'nda en tecrübeli bir öğretmenin aldığı maaşı Cenevre'de meslek hayatına yeni başlayan bir öğretmen kadar olamıyor. Konunun bu tarafından da şikayetçi olan eğitimciler özellikle kantonlar arası bir dengenin tutturulmasından yana.

Pedagojik eğitimini tamamlayan genç öğretmenler Neuchatel'de çalışmaya başladıklarında net olarak 3 bin 915 İsviçre Frank'ı (yaklaşık 11 bin TL) kazanıyorlar. Bu rakam aynı kantonda çalışan bir kasiyerin maaşından biraz fazla. Yıllar içerisinde tecrübesi artan kıdemli öğretmenler ise meslek hayatlarında en fazla 6 bin 500 Frank (18 bin 500 TL) elde ediyorlar.

"EN PAHALI ŞEHİRDE YAŞIYORUZ"

Cenevre Kantonundaki öğretmenler ilköğretim sınıflarında dünyadaki meslektaşları arasında en fazla maaşı olan kişiler. Meslek hayatına 6 bin 254 Frank ile başlayan gençler, ilerleyen yıllarda 8 bin 800 Frank'a (25 bin TL) kadar net maaşa sahip olabiliyorlar.

Dünyanın en fazla maaşını kazanan bir öğretmenden ziyade dünyanın en pahalı şehrinde yaşayan biri olarak anılmak istediğini ifade eden Cenevreli öğretmenler bu açıdan bir gerçekliği de vurguluyor. CİHAN
<< Önceki Haber 20 bin liraya yakın maaş alan öğretmenler greve gitti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER