İHD başkanından bazı gazetecilere tepki: Sizin vicdanınız nerede?

İHD başkanından bazı gazetecilere tepki: Sizin vicdanınız nerede?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde bir araya gelen İnsan Hakları Derneği (İHD) ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 9'uncu gününe giren sokağa çıkma yasağıprotesto etti. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, sosyal medya üzerinden Silvan'da orduyu göreve davet eden bazı gazetecilere burada tepki gösterdi. Yazılanları okuyunca dehşete düştüğünü ifade eden Türkdoğan gazetecilere, "Sizin vicdanınız nerede?" diye sordu.

TBMM Dikmen Kapı önünde bir araya gelen İHD ve çeşitli sivil toplum kuruluş üyeleri, 'Sokağa çıkma yasaklarına ve sivil ölümlerine son' pankartı açtı. Eyleme HDP'li bazı vekillerin yanı sıra CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka da destek verdi. Toplanan grup adına yapılan açıklamada, sivil ölümlerin önüne geçilmesi ve sokağa çıkma yasağına son verilmesi istendi.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise Silvan'da insanların evlerinden çıkamadığını ve vatandaşların ölüm tehlikesi altında yaşadığını söyledi. Türkdoğan, "Bunlar Türkiye manzarası. Türkiye'nin bir ilçesinden bahsediyorum. Ortadoğu'nun herhangi bir bölgesinden bahsetmiyorum. Şimdi Silvan'da bunlar yaşanırken, bizler burada nasıl rahat durabiliyoruz. Medyamız, milletvekillerimiz, parlamentomuz, hükümetimiz, siyasi partilerimiz, toplumsal örgütlerimiz; Türkiye'nin bir yerinde 9 gündür sokağa çıkma yasağı uygulanırken, insanlar evlerinden dışarı çıkamazken buralarda nasıl rahat durabiliyorlar." diye konuştu.

"SİZİN VİCDANINIZ NEREDE? BU ÜLKE BU MANZARALARI ÇOK YAŞAMADI MI?"

Algı operasyonlarının da artık bir sınırı olması gerektiğini belirten Türkdoğan, bazı gazetecilerin Silvan'la ilgili sosyal medya hesaplarını okuduğunu ve dehşete düştüğünü söyledi. Türkdoğan, "O gazeteciler Silvan'a ağır silahlarla müdahale edilmesini söylüyor. Orduyu göreve davet ediyorlar. Polisin yetersiz kaldığını söylüyorlar. O gazetecilere sesleniyorum; Sizin vicdanınız nerede? Bu ülke bu manzaraları çok yaşamadı mı? Sıkıyönetimleri yaşamadık mı? Olağanüstü hal dönemlerini yaşamadık mı? İç savaşı, çatışmalı süreci yaşamadık mı? Her şeyi yaşadık. Ama döndük dolaştık yeniden iç çatışma ortamına geri döndük maalesef. Bunu durdurmak için her gün bağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Hükümete de seslenen Türkdoğan, 80'li, 90'lı yıllardaki açıklamaları kendilerine tekrar etmemeleri gerektiğini aktardı. Barış masasına geri dönülmek zorunda olunduğunu belirten Türkdoğan, tekrardan kalıcı çatışmasızlık ortamına geri dönülmesi gerektiğini vurguladı. Silvan'daki hukuk ihlalinin de son bulmasını isteyen Türkdoğan şöyle devam etti: "Türkiye'de hiçbir valinin, hiçbir kaymakamın, hiçbir hükümet görevlisinin hiçbir yerde 9 gün sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi yok. Anayasa bu yetkiyi hiç kimseye tanımamıştır. Bunlar ağır hukuk ihlalleridir. Türkiye şu anda kanun dışına çıkmıştır. Bu kanunsuzluk halinin bir an önce son bulması gerekiyor. Suçla mücadele etme adına topyekûn bütün bir halkı cezalandıramazsınız."

Yapılan açıklamanın ardından toplanan grup olaysız bir şekilde dağıldı. CİHAN
<< Önceki Haber İHD başkanından bazı gazetecilere tepki: Sizin vicdanınız... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER