ABD İki Rus Ajanı Bilgisayar Korsanlığıyla Suçladı

Amerika Adalet Bakanlığı, 2014 yılında Yahoo’ya düzenlenen siber saldırıyla ilgili olarak ikisi Rus istihbarat görevlisi olmak üzere dört kişi hakkında suç duyurunda bulundu.

ABD İki Rus Ajanı Bilgisayar Korsanlığıyla Suçladı



Üç yıl önceki saldırıda yüzmilyonlarca kişinin özel bilgiler ele geçirilmişti.

Adalet Bakan Yardımcısı Mary McCord, yaptığı basın toplantısında iddianameyi açıklarken iki Rus istihbarat yetkilisinin siber saldırı için iki bilgisayar korsanından yardım aldığını söyledi ve bu iki kişinin de iddianamede yer aldığını kaydetti.

İddianamede suçlanan iki Rus Federal Güvenlik Dairesi çalışanının Dmitry Dokuchaev ve Igor Sushchin olduğu kaydedildi. İki yetkilinin para ödedikleri iki hacker’a bilgisayarlara saldırarak kişisel verileri çalmaları için talimat verdikleri, bu operasyonu yönettikleri ve hacker’lara koruma sakladıkları kaydedildi.

Mary McCord, korsanların Rusya ve Amerika’daki hükümet yetkililerinin hesaplarını hedef aldıklarını, aynı şekilde gazeteciler, askeri personel ve finans sektörü çalışanlarının da hedef alındığını kaydetti.

İddianamede yer alan bilgisayar korsanlarından Alexsey Belan hakkında daha önce iki kez daha Amerikalı yetkililerce benzeri suçlardan dava açılmış. Belan üç yılı aşkın bir süredir, FBI’ın en çok aranan bilgisayar korsanları listesinde yer alıyordu.

İkinci bilgisayar korsanı Karim Baratov ise dün Kanada’da tutuklandı.

2014’te Yahoo yaptığı bir iç soruşturma çerçevesinde adı açıklanmayan bir yabancı hükümet tarafından desteklenen bir bilgisayar korsanının kullanıcılarının hesaplarına girdiğini, ancak yöneticilerin etkili şekilde harekete geçemediklerini belirlemişti. O zaman Yahoo sadece 26 kişinin hesaplarına sızıldığını belirlemişti.

Ancak bu saldırının daha sonra en az 500 milyon kişiyi etkilediği ortaya çıktı. 500 milyon kullanıcının adresleri, doğum tarihleri, doğum günleri, güvenlik sorularına cevapları ve diğer kişisel bilgileri çalınmıştı.

Üç ay sonra Yahoo 2013’te bir başka siber saldırıyı ortaya çıkardığını belirtti. Bunun da yaklaşık 1 milyar hesabı etkilediği belirlendi.

Şirketin siber saldırılar karşısında yetersiz kalması CEO Marissa Mayer’ın yılsonu ikramiyesinin kesilmesine ve Yahoo’nun genel danışmanı Ronald Bell’in istifasına neden olmuştu.
<< Önceki Haber ABD İki Rus Ajanı Bilgisayar Korsanlığıyla Suçladı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER