ABD, Türk inşaat çeliği için aldığı kararı değiştirdi


Türk çelik sektörünün, ABD Ticaret Bakanlığı'nın 9 Eylül 2014 tarihinde nihai kararını açıkladığı Türk inşaat çeliği anti-damping soruşturmasında yeni bir haksızlıkla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Hesaplama metodolojisini değiştiren ABD Ticaret Bakanlığı, daha önce yüzde sıfır olan vergiyi artırdı ve yüzde 3,64 olarak hesapladı.

ABD'li yerli üreticilerin baskıları sonucu hesaplamayı değiştiren yetkili makamların, Türk menşeli inşaat çeliğine karşı yeni bir vergi oranı kararlaştırdığı kaydedildi. ABD Ticaret Bakanlığı, 9 Eylül 2014 tarihinde açıkladığı inşaat çeliği anti-damping soruşturması nihai kararında anti-damping oranlarını tüm Türk firmaları için yüzde 0 olarak belirledi. Ancak bu kararın ardından baskılarını giderek artıran ABD'li yerli üreticiler, tekrar hesaplama yapılması için temyize gitti. Hesaplama metodolojisini değiştiren ABD Bakanlığı, daha önce yüzde 0 olan vergiyi artırdı ve yüzde 3,64 olarak hesapladı.

ABD'nin Türk inşaat çeliği için aldığı kararı değiştirmesine Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği'nden tepki geldi. Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ABD yetkili makamların aldığı bu karar ile Türk firmalarının ABD pazarına girişinin haksız yere engellenmeye çalışıldığını söyledi. ABD'nin temyiz kararını eleştiren Ekinci, "Yapılan hesaplamada değişik yöntem uygulanması, adeta nasıl hesaplarsak damping vergisi çıkartırız intibasını sergiliyor gibi. Nihai karar alınırken yetkili mercilerin bunu dikkate alacağına inancımız tamdır. Bazı kaynaklarda yer aldığı gibi yeni vergi oranının hemen alınmaya başlanacağı doğru değildir. Süreç henüz tamamlanmamıştır. İlgili taraf olarak görüşlerimizi otoritelerle paylaşacağız." ifadesini kulandı.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, ABD'li yetkili makamların söz konusu kararının yerli üreticilerin baskısı ile aldığının oldukça açık olduğunu kaydetti. Kendi yerli üreticisini korumak adına Türk çelik firmalarına karşı haksız bir yargılama yapıldığını vurgulayan Namık Ekinci, açıklamasını şöyle sonlandırdı: "Temyiz sonucundaki yeni hesaplama yönetiminin hukuki bir yanı yoktur. Çelik İhracatçıları Birliği olarak ABD'de birlikte çalıştığımız hukukçularımız ile itirazımızı gerçekleştirecek ve süreci yakından takip edeceğiz." CİHAN
<< Önceki Haber ABD, Türk inşaat çeliği için aldığı kararı değiştirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER