Abe'den Filistin lideri Abbas'a 78 milyon dolarlık insani yardım sözü


Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ülkeyi ziyaret eden Filistin lideri Mahmud Abbas'a 78 milyon dolarlık insani yardım sözü verdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Uzakdoğu gezisi kapsamında, gezinin ilk durağı olan Japonya'nın başkenti Tokyo'da Başbakan Abe Shinzo ile bugün bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Japonya Başbakanı, ülkesinin Filistinlilere 78 milyon dolar değerinde insani yardımda bulunacağını ve Ortadoğu barış sürecine destek vermeye devam edeceğini vurguladı. Abe basın toplantısında, "Japonya, Filistin ile daha yakın işbirliği yaparak daha çok yardımlarda bulunacak." diye konuştu.

Abe söz konusu yardımın, kamu maliyesinin restorasyonu, gıda yardımı, sağlık ve sigorta sektörü için kullanılacağına dikkat çekti. Yardımla beraber Filistin halkının yaşam standardının yükseleceğine emin olduklarını aktaran Japonya Başbakanı Abe, "Biz Ortadoğu'daki istikrara daha fazla katkıda bulunmak için gelecekte de Başkan Abbas ile işbirliği içerisinde olacağız." ifadelerini kullandı.

Aşırılık ve şiddet gibi terörün her türlüsünü kınadıklarına dikkat çeken Mahmud Abbas ise aşırılık yanlısı gruplar tarafından terörden muzdarip kardeş ülkeler ile dayanışma içerisinde olduklarının altını çizdi. Filistinli lider, bu grupların terör eylemlerini işlemek için dini bir bahane olarak kullandıklarına işaret etti.

Bölgede kısmi ve ara çözüm istemediklerine vurgu yapan Filistin lideri, "Halkımızın haklarını teyit etmek için uluslararası anlaşmalara katılmaya devam edeceğiz." dedi.

Her iki lider, İsrail ve Filistin şeklinde iki ayrı devlet çözümünden yana olduğunu kaydetti.

Japonya Başbakanı Abe ayrıca, yardım kapsamında Filistin'deki Emeviler devrine ait Hisham Sarayı'ndaki Büyük Hamam'a ait mozaiklerin korunması gibi turizmin gelişmesine yönelik çalışmalarda da Japonya'nın aktif rol oynayacağını belirtti.

İMPARATOR AKİHİTO: BİRÇOK İNSAN BÖLGEYE BARIŞIN GELMESİNİ İSTİYOR

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Japonya'ya dördüncüsü olduğu bilinen ziyareti kapsamında bugün, Japonya İmparatoru Akihito ile de ilk kez görüştüğü bildirildi. İmparator Sarayı'nda Filistin liderini kabul eden Akihito, 20 dakika boyunca Ortadoğu'daki durum ile ilgili bizzat Mahmud Abbas'ın yaptığı sunumu dinledi. Sunumu dikkatle dinleyen İmparator Akihito, "Dünyadaki birçok insan, bu bölgeye barışın gelmesini istiyor." ifadelerini kullandı.

Uzakdoğu gezisinin ilk durağı olan Japonya'da dört gün süreceği bildirilen gezinin ardından, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın haftanın ikinci yarısında Güney Kore'ye geçmesi bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Abe'den Filistin lideri Abbas'a 78 milyon dolarlık insani... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER