Abe'den yeni yılın ilk basın toplantısında ekonomi ve Rusya ile ilişkilere vurgu


Japonya Başbakanı Shinzo Abe, yeni yılın ilk basın toplantısını düzenleyerek, yaz aylarında yapılması planlanan seçimler, ülkedeki ekonomik durum ve Rusya ile ilişkilere değindi.

Basın toplantısında konuşan Abe, başkanlığını yürüttüğü iktidardaki Liberal Demokratik Partisi ile koalisyondaki Komeito Partisi'nin oluşturduğu blokun, meclisin üst kanadındaki çoğunluğu koruyabilmesi için elinden geleni yapacağını söyledi.

"Ben LDP ve Komeito'nun Meclis'in üst kanadındaki çoğunluğu elinde tutmasını istiyorum." diye konuşan Abe, yaz aylarında yapılması beklenilen seçimlerde de Anayasa'da değişikliklerin yapılması çağrısını tekrarlayacağını da ifade etti.

Ülkedeki ekonomiye de değinen Abe, deflasyonun artık Japonya'da kalıcı olmadığını; ancak ekonomide tam bir iyileşmenin de sağlanamadığını söyledi. Abe ayrıca, deflasyondan tam kurtulmasında, ücretlerin yükseltilmesinin ve sermaye harcamalarının artırılmasının önemini vurguladı.

Son olarak Rusya ile ilişkilere ve Rusya'nın 2. Dünya Savaşından sonra sürekli işgal altında bulundurduğu Kuzey Adaları hakkında da konuşan Abe, Putin ile birebir görüşmenin, iki ülke arasında bir barış anlaşmasının imzalanmasını mümkün kılacağını aktardı. Abe, başbakanlığını yaptığı hükümeti tarafından, Putin ile Japonya'da görüşmek için "en uygun zamanın" belirlenmesi için gereken adımların atılacağını da sözlerine ekledi.

Bu sene yaz aylarında Meclis'in üst kanadı için yapılması öngörülen seçimleri kazanmanın LDP için büyük önem taşıdığı bildiriliyor.

ABD tarafından 70 yıl önce yazılmış olan ve değişmeden günümüze kadar gelen Japonya'nın pasifist Anayasası'nın değiştirilmesini amaçlayan Shinzo Abe'nin Liberal Demokratik Partisi ile koalisyondaki Komeito'nun, meclisin her iki kanadında büyük çoğunluğa sahip olması gerekiyor. Ancak bu şekilde, Abe'nin, Anayasa değişikliğine ilişkin teklifi referanduma çıkartabileceği kaydediliyor.

Halihazırda LDP-Komeito'nun, 475 sandalyeli Meclis'in aşağı kanadının üçte ikisine ve Meclis'in 242 sandalyeli üst kanadında ise basit çoğunluğa sahip olduğu biliniyor.

İktidar bloku, Meclis'in üst kanadında 86 sandalye kazanmayı başardığı takdirde, Anayasa değişiklik konusunu milli referanduma çıkarabilecek. CİHAN
<< Önceki Haber Abe'den yeni yılın ilk basın toplantısında ekonomi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER