Acehan: 112, hayati tehlike durumunda aranması gereken önemli bir hattır


112 Acil Çağrı Hattı'nın gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesine yönelik olarak 'Yaşama Yol Ver' sloganı ile düzenlenen bilgilendirme kampanyasının basın lansmanı Valilik Birlik Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Vali Vahdettin Özcan, İl Genel Meclis Başkanı Ruhi Şeker, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Halil Altıntaş, İl Emniyet Müdürü Cengiz Öztürk ile daire müdürleri katıldı.

Toplantıda sunum yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Safa Acehan, "Acil Sağlık Hizmetlerinin amacı, acil sağlık hizmeti ihtiyacı oluşan vatandaşlarımıza günün 24 saatinde ücretsiz olarak 112 acil çağrı hattının aranması halinde en kısa sürede ulaşmak ve en uygun şekilde tedavisinin yapılabileceği bir merkeze ulaştırmaktır." dedi.

Hastanın durumuna göre, iklim, coğrafi ve trafik benzeri koşullar göz önüne alınarak, en uygun ambulans yönlendirilerek 112 acil sağlık hizmeti kentsel ve kırsal alanda yüzde 100 erişim ile sunulduğunu ifade eden Acehan, "112 Acil Çağrı Hattı, hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında, aranması gereken önemli bir hattır. Hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek acil sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmaktadır. Diğer yandan ambulansın vakaya ulaşmasında önemli sıkıntılar yaşanmaktadır. Yollarda ambulanslar ve diğer geçiş öncelikli araçların kullanımı için güvenlik şeridi olmaması, diğer sürücülerin ambulansa yol vermemesi/verememesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu, ara sokakların ambulansın geçişine uygun olmaması gibi nedenler, ambulansların vakalara ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Şehirlerarası yollarda ambulansların kullanabileceği geçiş noktaları olmaması nedeni ile karşı şeritte meydana gelen bir vakaya ulaşmak için fazladan 40-50 kilometre mesafe gidilmesi gerekmekte ve bu durum hastaya ulaşma süresini uzatmaktadır" diye konuştu.

Acehan, Çankırı'daki acil sağlık hizmetleri hakkında da bilgiler vererek, "233 sağlık personeli 18 istasyon ve 33 ambulans ile hizmet vermekteyiz. Aylık ortalama 1.629 vakaya ulaşılmaktadır. Kentsel vakaya ulaşım standart süresi 10 dakika iken ilimizde bu süre ortalama 4 dakika 17 saniye kırsal vakaya ulaşım standart süresi 30 dakika iken ilimizde bu süre ortalama 16 dakika 2 saniyedir. Ne yazık ki ülke genelinde olduğu gibi gereksiz ihbar oranları ilimizde de oldukça yüksektir. Bu oran bu yıl için yüzde 86'dır. Ambulans kabini içerisinde hizmet verdiğim zamanlarda trafikte 2-3 dakika kazanabilmek adına belki bir insanın hayatına mal olabilecek davranışlar sergileyen sürücülere de zaman zaman şahit oldum. Bu konuda empati kurabilmeli ve bir gün o ambulansın içerisinde kendimizin veya bir sevdiğimizin olabileceğini düşünmeliyiz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Acehan: 112, hayati tehlike durumunda aranması gereken... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER