Akıncı: İngiltere, Yunanistan gibi garantörlükten çekilmek istemiyor


KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İngiltere'nin Yunanistan gibi garantörlükten çekilmek istemediğini kaydetti. Akıncı, "Sadece söyledikleri; müzakereler çerçevesinde iki taraf olarak siz bir araya gelip anlaşırsanız o anlaştığınız çerçeveye biz yardımcı olmaya hazırız. Söyledikleri budur. Yani illa ki garantör olarak kalmayalım demiyorlar ama biz ayrılmak istiyoruz şeklinde bir söylemleri de yoktur." dedi

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'u kabulü sonrasında yaptığı basın açıklamasında, faydalı bir görüşme gerçekleştiğini kaydetti. İngiltere'nin 3 garantör ülkeden birisi olduğunu hatırlatan Akıncı, İngiltere'nin garantörlük konunda Yunanistan'dan daha farklı bir politika izlediğini aktardı.

Görüşmede üsler konusunun gündeme gelmediğini belirten Akıncı, "Aslında daha öncede açıkladıkları noktadadır. İngiltere, Yunanistan gibi 'biz garantörlükten vazgeçtik' falan demiyor. Sadece söyledikleri 'müzakereler çerçevesinde iki taraf olarak siz bir araya gelip anlaşırsanız o anlaştığınız çerçeveye biz yardımcı olmaya hazırız'. Söyledikleri budur. Yani illa ki garantör olarak kalmayalım demiyorlar ama biz ayrılmak istiyoruz şeklinde bir söylemleri de yoktur." şeklinde konuştu.

" ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE GELİŞ GİDİŞLER ARTACAK"

Kıbrıs konusunda gelinen son süreçle ilgili olarak Hammon'u bilgilendirdiklerini dile getiren Akıncı, şunları söyledi:

"Önümüzdeki süreçte bu tür geliş gidişler artacak... Biliyorsunuz Alman dışişleri bakanı da önceki buradaydı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin gelmesini bekliyoruz. Dolayısıyla bu çözüm sürecine gösterilen ilgi ve destek de önemli... Uluslararası toplumun yakın ilgisi ve desteğini Hissetmek bizim için de yararlıdır."

"SÜRECİ BAŞARIYA GÖTÜRECEK OLAN KIBRIS TÜRK HALKIDIR"

Bu süreci başarıya götürecek olan Kıbrıs halkının kendisi olduğunu belirten Akıncı şöyle devam etti:

"Süreci sahiplenecek olan iki toplumun kendisidir. Bu süreci olumluya götürüp sonuçlandırmak sonrada sahiplenmek ve bulunacak çözümü yaşatmak bu adada yaşayan insanlara düşer. Ama bu çabamızı sürdürürken dıştan gelecek her türlü olumlu katkıyı da elbette bekleriz ve isteriz. Bunun da yararlı olacağına inanırız. Bu çerçevede bugünkü temasımızın oldukça yararlı geçtiğimi söyleyebilirim." CİHAN
<< Önceki Haber Akıncı: İngiltere, Yunanistan gibi garantörlükten çekilmek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER