Aksiyon İş: 1.300 TL teşviklerle kademeli olarak artırılmalı


Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2016 yılında verilecek olan asgari ücreti belirlemek üzere toplantılarına başladı. Komisyonda, hükümetin seçim öncesi taahhüt ettiği 1.300 TL'nin konuşulacağını belirten Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Aksiyon İş) Genel Başkanı Vedat Öztürk, öncelikle hükümetin bu sözünü tutmasını beklediklerini söyledi. Konfederasyon olarak 1.300 TL'yi de düşük bulduklarını dile getiren Öztürk, tutarın verilecek teşvikler ile kademeli olarak artırılmasını istediklerini belirtti.

Aksiyon İş Genel Başkanı Vedat Öztürk, asgari ücret konusunda yaptığı açıklamada, ayrıca şu teklifleri dile getirdi:

"İşverenlere, çalışanına verdiği ücrete göre teşvik verilmeli. Kapasite raporuna göre asgari istihdam kriteri getirilmeli. Asgari istihdamı sağlayan ve çalışana fazla ücret ödeyen işverene vergi indirimi sağlanmalı. Asgari ücret tespit komisyonunda diğer İşçi Konfederasyonlarına da söz hakkı verilmelidir. Çalışanına fazla maaş veren işverene ücretsiz arazi tahsis edilmeli. Fazla istihdam oluşturan işverene ücretsiz arazi tahsis edilmeli. İstihdam oluşturan ve fazla maaş ödeyen işverenden alınan vergi azaltılmalı. Bu teşviklerden yararlanmak için en az 3 (üç) yıl istihdam şartı getirilmeli. Aynı işte uzun yıllar çalışan emekçiden alınan yüzde 15'lik gelir vergisi çalıştığı yıla göre kademeli azaltılmalı. İşçilerin kuracağı konut kooperatiflerine özel teşvikler verilmeli."

TÜRK İŞ'E ÇAĞRI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısını ile ilgili de eleştirilerde bulunan Aksiyon İş Genel Başkanı Vedat Öztürk, Türkiye'de çok sayıda sendika olmasına rağmen, toplantıda çalışanları sadece Türk-İş'in temsil etiğini kaydetti. Öztürk, ülkede gerek çalışma barışının tesis edilmesi gerekse de ekonomideki üretkenliğin artması için komisyonda bütün emek örgütlerinin adil şekilde temsil edilmesi gerektiğini ifade etti.

Diğer yandan Türk İş'i emekçilerin beklentileri verilmeden masadan kalkmamaya çağıran Öztürk, şöyle devam etti:

"Gönlümüz isterdi ki, Türk-İş, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları başlamadan önce antidemokratik şekilde komisyonun dışında tutulan emek örgütleriyle bir araya gelerek görüş ve önerilerini alsın; pazarlık masasına tüm emekçilerin ortak talepleriyle otursun. Bu yapılamadı ama biz yine de görüşlerimizi ortaya koyuyoruz. Yapılacak şey bellidir. Milyonlarca asgari ücretli açlığa mahkum olmaktan kurtarılarak, insani geçim düzeyine kavuşturulmalıdır. Türk-İş bu konuda sağlam durursa, biz de diğer emek örgütleri olarak onun yanında oluruz."
CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER