Alman bakan:Türkiye ile yapılan mülteci anlaşması Afrika ülkelerine model olsun


Alman Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile vardığı mülteci anlaşmasının model alınarak Afrika ülkeleriyle benzeri anlaşmalar için pazarlık yapmasını istedi.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan ve 20 Mart'ta yürürlüğe giren Geri Kabul Anlaşması'nın sonuç vermeye başladı. Anlaşmasının başarılı olduğunu söyleyen Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi model olarak Afrika ülkeleriyle de pazarlık yapması gerektiğini ifade etti.

Türkiye ile oluşturulan mekanizmanın pratik olarak Afrika için alınabileceğini dile getiren Bakan de Maiziere, "Bu, söz konusu Afrika ülkelerine sınırdışılar ve bunun karşılığında o ülkelerden kontenjan oranında sığınmacı alınması anlamına geliyor. Bu doğu bir yöntem ve bunu İtalya üzerinden Kuzey Afrika'ya Akdeniz rotası için kullanmalıyız." dedi.

AKDENİZ ÜZERİNDEN İTALYA'YA GELENLERİN SAYISININ ARTMASI BEKLENİYOR

Türkiye ile AB arasındaki anlaşma gereği 20 Mart 2016 tarihinden sonra Yunanistan'a geçen sığınmacıların Türkiye'ye geri iadeye edilmesi nedeniyle göçmenlerin Akdeniz rotasına yönelmesi bekleniyor. Sığınmacıların Eğe Denizi yerine Libya'dan Akdeniz rotasını takip edecekleri tahmin ediliyor. Akdeniz üzerinden İtalya'ya bu yılın ilk üç ayında geçen sığınmacı sayısının 16 bin olduğu tespit edildi. Bu sayının geçen yıla göre 6 bin fazla olması dikkat çekti. Libya'da 150-200 bin mültecinin Avrupa'ya geçmek için beklediği ifade ediliyor.

TÜRKİYE'YE GERİ GÖNDERMELER CUMAYA KADAR DURDU

AB ile Türkiye arasındaki anlaşma gereği Yunanistan'dan geri gönderme işlemlerinin cuma gününe kadar durdurulduğu açıklandı. Ege Denizi üzerinden Yunanistan'a geçen göçmenlerin Türkiye'ye geri iade işlemlerini durdurmak için Yunanistan'a sığınma başvurusu yapmaya başladıkları ve bunun göçmenleri bir süreliğine sınırdışından koruyacağı kaydediliyor.

ALMANYA, AVUSTURYA SINIRINDA KONTROLÜ KALDIRACAK

Türkiye ile varılan anlaşma sonrası Almanya'ya gelen sığınmacı sayısındaki düşüş nedeniyle Avusturya sınırında kontrolün sonlandırılacağı açıklandı. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, 2014 Eylül ayından bugüne gerçekleştirilen sınır kontrolünün 12 Mayıs'tan itibaren yapılmayacağını ifade etti. Bakan de Maiziere "Eğer göçmen sayısı bu şekilde olmaya devam ederse 12 Mayıs'tan itibaren sınır kontrolünü uzatmaya gerek yok." dedi. Almanya'ya gelen sığınmacı sayısının günlük yaklaşık 100 kişiye gerilediği ifade ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Alman bakan:Türkiye ile yapılan mülteci anlaşması Afrika... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER