Almanya'da güçlü ekonomiye rağmen, milyonlarca insan fakir yaşıyor


İstihdamın rekor seviyeye ulaştığı ve işsizliğin en az seviyede olduğu Almanya'da, ekonominin iyi olmasına rağmen yoksulluk oranı azalmıyor. Eşitlik Dernekler Federasyonu tarafından açıklanan rapora göre özellikle işsiz, emekli ve tek başına çocuk yetiştiren milyonlarca insan Almanya'da yoksulluk riskiyle karşı karşıya. Ülkede yoksulluk oranı bir önceki seneye göre yüzde 0,1 gerileyerek 2014'te yüzde 15,4 olarak kayda geçti.

Eşitlik Dernekler Federasyonu'nun sosyal kuruluşlarla birlikte açıkladığı ortak rapor, ekonomideki olumlu gelişmelere rağmen yoksulluk riskinin hala yüksek olduğunu ve Almanya'da 12,5 milyon insanın yoksulluktan etkilendiğini ortaya koydu. Salı günü Berlin'de açıklanan rapora göre en çok işsizler, tek başına çocuk yetiştirenler ve emekliler yoksulluk riski altında bulunuyor. Bölgesel dağılımda Kuzey Ren Vestfalya'nın Ruhr Bölgesi'nde yoksulluk büyük bir oranda arttı.

Avrupa Birliği standartlarına göre ortalama gelirin yüzde 60'ından daha az gelir elde eden bir hane halkı, yoksulluk eşiğinde sayılıyor. Almanya'da yoksulluk sınırı yalnız yaşayanlarda ayda 917 Euro, tek başına 6 yaşın altında bir çocuk yetiştirenlerde bin 192 Euro ve küçük çocuk sahibi bir çift için bin 651 Euro olarak belirlendi.

Çocuğun yaşına göre de değişen yoksulluk sınırı, okul çağındaki iki çocuklu bir ailede 2 bin 100 Euro'ya kadar yükseliyor. Almanya çapında yoksulluk riskinde en fazla düşüş kaydedilen eyaletler Bremen, Berlin ve Mecklenburg-Vorpommern olarak belirlendi. Yoksulluk riskinin en fazla arttığı bölge ise, riskin yüzde 20 seviyesine çıktığı Ruhr bölgesi oldu. Ruhr bölgesi bir numaralı sıkıntılı bölgedir diyen Federasyon Başkanı Ulrich Schneider, "Almanya'nın bu büyükşehrinde her beş kişiden biri fakir arasında sayılıyor." dedi.

EMEKLİ VE ÇOCUKLARDA YOKSULLUK ORANI YÜKSEK SEVİYEDE

Emekliler arasında yoksulluk oranı ilk kez yüzde 15,6 ile ortalamanın üstüne çıkarak, kritik noktaya ulaştı. Günümüzde 3 milyon 400 bin emeklinin yoksulluk sınırında yaşadığını belirten Schneider, "Bu rakamlar sadece bir çığın ön habercileridir. Son on yılda emekliler arasında yoksulluğun diğer halk kesimlerine göre on kat daha hızlı arttı. Almanya'ya 2015'te kabul edilen bir milyon sığınmacının etkisinin ise ancak bu insanların kendi hanelerinde yaşamaya başladıktan sonra ortaya çıkacak." dedi.

Alman Çocuk Yardım Fonu'na göre ise çocuklar arasındaki yoksulluk yüzde 19 ile ortalamanın üstünde seyrediyor. Çocukların yarısı tek başına çocuk yetiştiren ebeveynin yanında yaşıyor. Fon başkanı Thomas Krüger, çocuk yoksulluğuna karşı bir eylem planı yapılmasını talep etti. Schneider ise emeklilerin güçlendirilmesi, eğitim ve adil vergi dağılımına temel güvence verilmesi için çağrıda bulundu.

CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da güçlü ekonomiye rağmen, milyonlarca insan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER