Almanya, Mossack Fonseca'ya yönelik bir yıl önce soruşturma başlatmış


Panama Belgeleri'nin sızdırıldığı Panamalı hukuk firması Mossack Fonseca'ya Almanya'da bir yıl önce soruşturma açıldığı ortaya çıktı. SZ, NDR ve WDR'in elde ettiği bilgilere göre birçok Alman bankası resmi kurumlara başvurarak Mossack Fonseca'nın para aklama suçu işlediği yönünde ihbarlarda bulundu. İhbarlarda bulunan bankaların bir kısmının Mossack Fonseca ile çalışan ve müşterileri için off-shore şirketler kurduran kurumlar olduğu belirtildi. Haberde bunun bir geri dönüş sinyali olduğu ve bankaların yapılan yanlışlarla yüzleşerek düzeltme yolunu seçtiği vurgulandı.

Skandala adı karışan bankalardan Commerzbank'ın 17,1, HSH Nordbank ve Hypovereinsbank 20'şer milyon Euro ceza ödedi. Süddeutsche belgelere bakıldığında Panama ile çalışa bankaların hepsinin resmi kurumlarca bilinmediğinin ortaya çıktığını yazdı. 28 bankanın off-shore şirket kurulması konusunda çalışmalar yaptığı belirlenirken, KRV Maliye Bakanı Norbert Walter-Borjans, bankaların davalarla karşılaşabileceklerini bilmesi gerektiğini söyledi.

Walter-Borjans elde olan bilgilerle kamuoyu ile paylaşılan bilgilerin karşılaştırılacağını ve gerekli görülen yerlerde gerekli yaptırımların başlatılacağını söyledi. "Deniz aşırı bir ülkenin bu tür sahte firmalarla problemi yoksa bu onların meselesi." diyen KRV Maliye Bakanı, "Ancak bu firma Almanya'dan vergi kaçırıyorsa bu da bizim meselemiz." şeklinde konuştu. Almanya'nın Panama Belgeleri'nin küçük ve daha eski tarihli bir bölümünü iki yıl önce satın aldığı ve elde ettiği bilgilerle çok sayıda baskın ve soruşturma yaptığı ortaya çıkmıştı CİHAN
<< Önceki Haber Almanya, Mossack Fonseca'ya yönelik bir yıl önce soruşturma... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER