Almanya'nın dış ticareti rekor seviyeye ulaştı


Avrupa'nın lokomotif ekonomisi Almanya, 2015 yılında 1 trilyon 196 milyar Euro'luk ihracat, 948 milyar Euro'luk da ithalat gerçekleştirerek rekor kırdı.

Almanya Federal İstatistik Dairesi'nin (Destatis) açıkladığı geçici verilere göre, Almanya'nın ihracatı geçen sene, yıllık bazda yüzde 6,4, ithalatı ise yüzde 4,2 artış kaydetti. 2014 yılında 1 trilyon 123 milyar Euro'luk ihracat ve 910 milyar Euro'luk ithalat gerçekleştirmişti. Böylece, ülkenin ihracat ve ithalatı 2014'de ulaşılan tüm zamanların en yüksek seviyesinin üstünde gerçekleşerek yeni rekor seviyeye ulaştı.

Ülkenin dış ticaret dengesi de geçen sene 247 milyar 800 milyon Euro ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Almanya, geçen sene Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 693 milyar 900 milyon Euro değerinde mal gönderirken, bu ülkelerden 621 milyar 600 milyon Euro'luk mal satın aldı. Geçen sene 2014 yılına kıyasla, AB ülkelerine ihracat yüzde 7, ithalat ise yüzde 4,5 oranında arttı. 2015'te Euro Bölgesi ülkelerine 435 milyar Euro'luk ihracat yapılırken, bu ülkelerden 426 milyar 500 milyon Euro'luk mal satın alındı. Almanya, geçen sene AB dışındaki ülkelere ise 501,9 milyar Euro'luk ihracat gerçekleştirdi. Bu ülkelerden yapılan ithalat ise 326,5 milyar Euro olarak kayda geçti.

SANAYİ ÜRETİMİNDE GERİLEME DEVAM EDİYOR

Öte yandan, Almanya sanayi üretimi Aralık ayında azalarak, düşüşüne ikinci ayda da devam etti. Söz konusu düşüş, önemli ihracat piyasalarındaki yavaşlamanın, güçlü iç talebe karşın fabrika faaliyetlerinde yavaşlama gerçekleştiğini gösteriyor. Federal Ekonomi Bakanlığı'nın dün yaptığı açıklamaya göre mevsimsellik ve enflasyondan arındırılmış sanayi üretimi, Kasım ayında yüzde 1,2 oranında düştü.

Rekor seviyedeki düşük işsizlik oranı ve düşük petrol fiyatları, tüketici harcamalarını desteklemesine rağmen, Çin ve gelişmekte olan ekonomilerin yavaşlaması bu olumlu unsurların etkisini geri çevirerek, üretim faaliyetlerini azalttı. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'nın dış ticareti rekor seviyeye ulaştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER