APEC'te Çin'den, hızlı ekonomik toparlanma için serbest ticaret çağrısı


Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) 23. gayri resmi liderler toplantısında, Asya Pasifik bölgesini kapsayacak bir serbest ticaret anlaşması çağrısı yaptı.

İki gün sürecek APEC Ekonomi Liderleri Toplantısı, bugün Filipinler'in başkenti Manila'da başladı. Toplantılarda, ekonominin kapsayıcı yönde gelişmesine ön plana çıkıyor. Ana konusu "Kapsayıcı ekonomiler inşa etmek, daha güzel bir dünya inşa etmek" olan toplantıda, Güney Çin Denizi'ndeki sorunların da gündeme gelmesi bekleniyor. Çin ise Güney Çin Denizi'ndeki sorunun görüşüleceği yerin APEC zirvesi olmadığını savunuyor.

Çin Cumhurbaşkanı Xi, bu sabah Filipinler'in başkenti Manila'daki APEC CEO Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Asya Pasifik bölgesi liderlerinin kalkınma planlarını aynı çizgiye getirmeleri gerektiğini kaydederek, Çin'in önerdiği ticaret anlaşmasını geliştirmeleri çağrısı yaptı. Xi, dünyadaki yavaş ekonomik toparlanmaya dikkat çekerek, Çin'in desteklediği "Asya Pasifik Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması'nın (FTAAP) bölgenin ekonomik entegrasyonu için önem taşıdığını da söyledi. Zirvedeki konuşmasında Çin'in ekonomik durumu ve hedefleri hakkında da bilgi veren Xi, adalete ve eşitliğe ağırlık vereceklerini ve önümüzdeki 5 yılda köylerdeki 70 milyon nüfusu yoksulluktan kurtarmaya çalışacaklarını vurguladı.

Öte yandan ABD Devlet Başkanı Barack Obama da zirvede bir konuşma yapacak.

Pekin yönetimi, Ekim ayında 12 ülkenin imzaladığı ve ABD destekli Trans Pasifik Ortaklığı'na (TPP) üye olmamıştı. CİHAN
<< Önceki Haber APEC'te Çin'den, hızlı ekonomik toparlanma için serbest... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER