Arap - Güney Amerika Ülkeleri Zirvesi'nde liderler bir araya geldi


Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 4. Arap - Güney Amerika Ülkeleri Zirvesi'ne katılan liderler bir araya geldi. Kral Abdülaziz Kongre Merkezi'nde akşam saatlerinde başlayan zirve gece saatlerine kadar devam etti.

Kongreye davetli olan Arap ve Güney Amerika ülkeleri liderleri, temsilcileri, Arap Birliği Genel Sekreteri ve BM Genel Sekreteri, Kral Abdülaziz Kongre Merkezi girişinde Kongre Başkanı Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz tarafından karşılandı. Daha sonra Kral Selman ve misafirleri, toplantının yapılacağı salona beraber girdi. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından oturum başladı.

Açılış konuşmasını yapan Kral Selman, "Birçok uluslararası konularda, meselelerde görüşlerimizin uyumlu ve yakın olmasından dolayı memnunuz. Dost Güney Amerika ülkelerinin Arap konularında ve özellikle Filistin konusunda olumlu tutumlarını takdir ediyoruz" dedi. Kral Selman konuşmasında, uluslararası arenada terör ve aşırılıkla mücadele, barış ve diyalog kültürünün yayılması gibi konularda katılımcı ülkelerin gösterdiği koordineli tutumdan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Brezilya'da 2005'te düzenlenen ilk zirveden beri karşılıklı yatırım ve ticari alanda yaşanan büyümenin memnuniyet verici olduğunu belirten Dönem Başkanı Kral Selman, yatırımcıların teşvik edilmesi, çifte verginin önlenmesi, serbest ticaret anlaşmalarının yapılması ve iş adamları konseylerinin kurulmasını istedi.

Kral Selman'ın açılış konuşmasının ardından Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi konuşma yaptı. Sisi, Arap bölgesinin görülmemiş gelişmelere tanık olduğunu, bu gelişmelerin halkların birlikte yaşamasını tehdit ettiğini ifade etti. Mısır'da yaşanan ekonomik gelişmelerden bahseden Sisi, Güney Amerikalı iş adamlarını Mısır'da yatırım yapmaya davet etti. Sisi, Arap bölgesinin parçalanma ve bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Uruguay Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Raul Sandik ise, "Uruguay olarak birinci önceliklerimiz arasında Arap ülkeleri ile işbirliği yapmak bulunuyor. Petrol fiyatları iki taraf için çok önemli. Taraflar dünyayı petrol ihtiyacının karşılayan ülkeler arasında yer alıyor" dedi. Sandik, daha önce petrol fiyatları yüksek olduğu için ekonomik olarak ülkelerin durumunun iyi olduğunu, ancak fiyatların düşmesiyle bu durumun değiştiğini ve bunun aşılması için farklı önlemler alınması gerektiğini söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Arap - Güney Amerika Ülkeleri Zirvesi'nde liderler bir... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER