Arkeoloji Müzesi'ndeki mozaik resimler karikatüre dönüştürüldü iddiası


Hatay Arkeoloji Müzesinde sergilenen eserlerde farklılık tespit eden mozaik sanatçısı Mehmet Daşkapan'ın yerel bir gazeteye yaptığı açıklama Bakanlığı harekete geçirdi. Hatay'da bulunan sanat eserlerinin sergilendiği Arkeoloji Müzesinde yer darlığı nedeniyle yeni müzeye taşınması sonrası diziliminde hata yapıldığı, mozaik resimlerin adeta karikatüre dönüştürüldüğü iddia edildi.

Mozaik sanatçısı Mehmet Daşkapan eski müzede teşir edilen mozaiklerin çoğunun yeni müzede dizilimi sırasında büyük hataların yapıldığını söyledi. Birçok eserin yanlış dizildiğini iddia eden Daşkapan "Mozaikleri resmen karikatür haline getirmişler." dedi. Yeni Arkeoloji Müzesinin açılışının ardından yıllarca eski müzede sergilenen mozaikleri görmek için müzeye gittiğini ancak gördükleri karşısında şaşırdığını anlatan Daşkapan, "Müzede sergilenen mozaiklerin yüzde 60'ının reprodioksiyonlarını yapan ve yıllarca bunların üzerinde çalışan biriyim. Yeni müzede sergilenen eserlere baktığımda görüntüler farklı geldi bana. Birçok mozaiğin yüz kısmında tahribatlar yapılmış. Restorasyon sırasında çok ciddi tahribatlar ve bozulmalar var. Genellikle göz ağız ve burun kısımlarında." ifadelerini kullandı.

Yerel bir gazeteye yaptığı açıklamanın ardından Bakanlığın konu ile ilgili harekete geçtiğini de aktaran Daşkapan, geç kalındığını söyledi. 3 -4 ay önceki açıklamalarının üzerinden geçen süreçte restorasyonların devam ettiğini de hatırlatan Daşkapan "Umarım diğer mozaiklerdede aynı şeyler yaşanmamıştır." temennisinde bulundu.

Mozaik sanatçısı Mehmet Daşkapan'ın açıklamalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün harekete geçtiği, mozaiklerin incelenmesi için bir komisyon kurulduğu ve komisyonun inceleme çalışmalarına devam ettiği ileri sürüldü. CİHAN
<< Önceki Haber Arkeoloji Müzesi'ndeki mozaik resimler karikatüre dönüştürüldü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER