ARÜ'de Altay inançları anlatıldı


Altaylı kam ve folklor araştırmacısı Doç. Dr. Nadya Yuguşeva, Ardahan Üniversitesi'nde (ARÜ) Altay inanç sistemini anlattı.

Kendisi de kam olan Doç. Dr. Yuguşeva, kamlık inancını anlattı. Kamlığın şamanlık olmadığının altını çizen Yuguşeva, Rusların bu ismi verdiğini ve bunun da kendileri tarafından kabul edilmediğini dile getirdi. Kamlığın din olmadığını ancak eski bir inanç sistemi olduğunu belirten Doç. Dr.Nadya Yuguşeva, "Kamlık ay, güneş, yıldızlar ve gökyüzü ile yaşıt. Kamlık bir din değil, yer yüzünün en eski bir inanç sistemi. Kam olarak doğulur. Kamlar peri, cin ve ruhlarla konuşuyor. Kamlar asla kendi iradeleriyle hareket etmezler. Etkisi altında bulunduğu iyi ve kötü cinler, ruhlar ve perilerin etkisiyle karar verir, hareket eder. Çarlık Rusyası ve eski Sovyetler Birliği döneminde kamlık inancının ortadan kaldırılması için çeşitli baskılar oluşturuldu." dedi.

ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, dünyaca ünlü Kırgız edebiyatçı Cengiz Aytmatov'un 'Hepimiz Altay kazanından çıktık' sözüne atıfta bulundu. Altay Özerk Cumhuriyeti'nde çalışmalar yapan Ardahan Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Fatih Şayhan, kaman ve kam inancı hakkında bilgi verdi. CİHAN
<< Önceki Haber ARÜ'de Altay inançları anlatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER