Ateşkes sonrası ilk anket: Suriyelilerin yüzde 46,6'sı dönmek istemiyor


Cenevre'deki ateşkes ilandan sonra Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerle, ateşkese ilişkin ilk tepkilerini ölçmek üzere yapılan 5 soruluk anketin sonuçları açıklandı. Mültecilerin yüzde 87,7'si ateşkes ilanına sevindiklerini belirtti. Ateşkes ilanı ise Suriye'ye dönme planlarını fazla etkilemedi.

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi'nin (İGAM) Türkiye'de yaşayan mültecilerin oluşturduğu Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği ve Sosyal Suriye Topluluğu ile birlikte şehirlerde yaşayan 235 Suriyeli ile gerçekleştirdiği araştırmaya katılanların yüzde 87,7'si ateşkes kararına sevindikleri, yüzde 12,3'ü ise 'hayır' cevabını verdi.

İGAM yetkilisi Turker Saliji'nin paylaştığı ankette; 5 yıldır süren Suriye'deki iç savaşla, alınan ateşkes kararının Suriye'ye barış getirip getirmeyeceği sorusuna katılan Suriyelilerin yüzde 56,7'si olumlu cevap verdi. Yüzde 43,3'ü ateşkesin bir barış sağlayacağına inanmadıklarını beyan etti.

Ateşkesten bu yana Suriye'ye dönme ya da Türkiye'de kalma veya başka bir ülkeye gitme planlarında bir değişiklik olup olmadığı sorusuna ise mültecilerin yüzde 35,3'ü 'evet' dedi. Mültecilerin yüzde 46,6'sı ateşkes ilanın dönme planlarını etkilemediğini, yüzde 18,1'i ise kararsız olduğunu belirtti.

Ankete katılan çoğu erkek Suriyelilerden yüzde 45'i bir ila üç yıldır Türkiye'de yaşadığını, yüzde 16,7'si ise üç yıldan fazladır bulunduğunu aktardı. Katılımcılardan yüzde 88,9'u ise ateşkesten haberdar olduğunu, yüzde 11,1'i haberinin olmadığını bildirdi.

SURİYE DIŞINDAKİ MÜLTECİLERİN SESİ DUYULMUYOR

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır, 27 Şubat 2016 günü Cenevre'de ateşkes anlaşmasına varıldığını hatırlatarak, dün itibariyle Suriye barış görüşmelerine hemen bütün tarafların katılımıyla yeniden başlandığını kaydetti. Ateşkesin kısmen yürüdüğü yönünde kanaat olduğunu belirten Başkan Çorabatır, Türkiye'deki Suriyelilerle yapılan anket çalışmasını, bundan sonra yapılacaklar için bir başlangıç teşkil ettiğini kaydetti.

Çorabatır, dün Rusya'nın Suriye'deki birliklerini geri çekme gelişmesinin de önemine işaret etti. Suriye dışında 5 milyonun üzerinde Suriyeli'nin mülteci durumunda olduğunu dile getiren Çorabatır, seslerini dünyanın hiçbir yerinde duyuramayan Suriyeli mültecilerin sesini duyurabilmek için çalışmalar yaptıklarını, ilk olarak da böyle bir araştırma hazırladıklarını belirtti. Çorabatır, tercümeyi de düşünerek soruları 'evet-hayır' şeklinde basit tuttuklarını, araştırma yönteminin güçlü olmamasına rağmen sağlıklı bir başlangıç olarak gördüklerini ifade etti.

CİHAN
<< Önceki Haber Ateşkes sonrası ilk anket: Suriyelilerin yüzde 46,6'sı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER