Avrupa Birliği, Sırbistan'la tam üyelik müzakerelerine başlıyor


Avrupa Birliği, Sırbistan'ın tam üyeliği için bu ay ilk iki faslı müzakerelere açacağını açıkladı. Fasıllardan birinin Kosova ile ilişkilerle ilgili olacağın belirtildi.

Belgrad'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı tanımayan Sırbistan, AB'nin arabuluculuğuyla Priştine ile ilişkileri düzeltme yoluna girmişti. AB'nin, Balkanlar'da Rusya'ya karşı etkinliğini artırmak için Sırplarla müzakere sürecini başlattığı yorumları yapılıyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın bakanlar toplantısı için Belgrad'a gelen AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, fasılların 14 Aralık'ta müzakereye açılmasın beklediğini ifade etti.

Mogherini ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Sırbistan Başbakanı Aleksanda Vucic ise "Brüksel'e büyük beklentiler ve Sırbistan'ın Avrupa'ya ait olduğuna dair güçli bir inançla geleceğiz." dedi.

Sırbistan, Kosova'yı asla tanımayacağını açıklasa da yıllar alacak AB üyelik sürecinde bu yöndeki baskılara maruz kalması bekleniyor. AB'nin 28 üyesinden ise 23'ü Kosova'yı tanıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Avrupa Birliği, Sırbistan'la tam üyelik müzakerelerine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER