Avrupa Birliği'nden baskı uyarısı

Hafta sonundaki seçim galibiyetinin ardından basın kuruluşlarına ve gazetecilere yönelik baskılara hız kesmeden devam eden AKP hükümetine, Avrupa Birliği'nden basın özgürlüğüne saygı gösterme uyarısı geldi.

Avrupa Birliği'nden baskı uyarısı

AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, basın özgürlüğünün Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinin ‘odak noktası' olduğunu ve hiçbir şekilde müzakere edilemeyeceğini vurguladı. Türkiye'deki gazetecilerin çeşitli şekillerde tehdit edildiğini söyleyen Hahn, Koza-İpek Grubu'na kayyum atanmasını ve yapılan polis baskınını ‘endişe verici' olarak tanımladı.Avrupa Komisyonu'nun ifade özgürlüğü konulu ‘Speak Up' Konferansı'nın üçüncüsü Brüksel'de gerçekleşti. Türkiye ve Batı Balkan ülkelerinde ifade özgürlüğü konulu konferansın açılış konuşmalarını Johannes Hahn, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Ulrike Lunacek ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks yaptı.

Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğü ihlallerine AB'nin sessiz kaldığı eleştirisine de cevap veren Hahn, “Geçtiğimiz hafta Türkiye'de basına yapılan müdahaleleri yakından takip ettik. Son derece endişe verici gelişmelere tanık olduk bu son haftalar içerisinde. Gazeteciler çeşitli şekillerde tehditler edildiler. Basın özgürlüğü AB entegrasyon sürecinin merkezindedir ve burada müzakere edilecek hiçbir nokta yoktur.” diye konuştu. Türkiye'de sadece hükümete karşı eleştirilerde bulunmaları sebebiyle gazetecilere dava açılmasını kabul etmediklerini vurgulayan AB yetkilisi, “Kanunların düzgün bir şekilde uygulanması ve gazetecilerin korunması gerekmektedir. Basının özgürlüğü Türkiye'nin AB'ye girişini doğrudan etkiler. Basın özgürlüğü vazgeçilmez bir temeldir ve toplumu daha güçlü kılar.” ifadelerini kullandı.


‘TÜRKİYE'DE ADİL BİR SEÇİM ENGELLENDİ'

AP Başkan Yardımcısı Lunacek de AB üyeliği için son derece önemli olan ifade özgürlüğünün, demokrasinin ve hukuk devletinin temel taşı olduğunu ifade ederek “Türkiye'de adil bir seçim yapılmasının engellendiğini gördük. Polisin muhalif bir televizyonu basması, ele geçirmesi ve ardından da kanalın tamamen propaganda yayınına geçmesi ağır bir şekilde eleştirilmeli.” sözleriyle Koza-İpek Grubu'na yapılan müdahaleyi sert şekilde kınadı.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Muiznieks ise Türkiye'deki basına yönelik baskıların çok yakından takip ettiğini belirtti. Muiznieks, Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan'a ve Today's Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'e ciddi baskıların olduğunu da hatırlattı ve “Birçok insanın Erdoğan'a hakaret iddiasından dolayı tutuklandığını biliyoruz. Fakat Türk makamları bütün olanlara rağmen baskıları artırma niyetindeler.” dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber Avrupa Birliği'nden baskı uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER