Avukat Gündoğdu: Hukuksuz kitap toplatma tipik bir Ortaçağ uygulamasıdır


Antalya Demokratik Hukuk ve Evrensel İnsani Değerler Platformu Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, kitap yasaklamanın askeri darbe dönemlerine ait bir uygulama olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son dönemde dünya tarihinde görülmemiş uygulamalara imza attığını belirten Av. Gündoğdu, Kaynak Holding'e kayyım atanması sonrası NT mağazalarından dünyaca tanınan din alimi Fethullah Gülen'e ait kitapların toplatılmasının olsa olsa bir Ortaçağ uygulaması olabileceğini kaydetti.

Kitap toplatılması ile ilgili açıklama yapan avukat Gündoğdu, "Bu tip uygulamalar askeri darbelere özgü bir durum. Tipik bir Ortaçağ uygulaması. Dünyaca ünlü bir yazarın kitaplarının bandrollü olmasına karşı raflardan toplatılması utanç verici bir durum. Bu tür uygulamalar çağ dışı uygulamalar." dedi.

"TORBA YASALARLA HUKUK ÖÇ ALMA VASITASINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ"

Gücü elinde bulunduran iradenin öncelikle torba yasalarla yaptığı kanuni düzenlenmelerle bir takım antidemokratik uygulamalara imza atarak hukuku bir öç alma vasıtasına dönüştürdüğünün altını çizen Gündoğdu, "Maalesef ülkemiz hukuk kendi doğal mecrasından çıkartılarak bir öç alma vasıtasına dönüşmüş durumdadır. Holdinglere çökme adı altında kayyım atmalarda ülkemizde bir intikam aracı olarak kullanılmaya başlanılmıştır. Koza İpek'ten sonra Kaynak Holding'e atanan kayyımların ilk icraatı da raflardan dünyaca tanınan ve sevilen bir din adamının kitaplarını toplatma oldu. Bu uygulama tipik bir Ortaçağ uygulamasıdır." diye konuştu.

"BANDROLLÜ KİTAPLAR TOPLATILMAZ, SUÇTUR"

Toplatılan kitapların değişik dillere çevrilmiş olmasının kitabın müellifinin değişik alimler tarafından hüsnü kabul görmüş olduğunun açık bir göstergesi olduğunun altını çizen Gündoğdu, kitap toplatılması ile ilgili şu bilgileri verdi: "Tamamen yasal kitaplardır. Kitap toplatma bir kitap düşmanlığıdır. Halkın aydınlatılmasına vurulmuş bir darbedir. Kitabın müellifi 80 civarında kitabı olan dünyaca tanıtan bir alimdir. Halkın okuyup aydınlanması için var olan bilgi kaynaklarını yok etmek midir, ayrıca, halkın emekleri ile kurulan bu şirketlere çok afaki maaşlar bağlanarak kayyım atamalar ve şirketlerin amaç ve gayelerini yanlış oluşturarak şirketleri batırmak, iflas ettirmek amaçlanmaktadır. Yayınlandıkları ülkelerin hukuki mevzuatına uygun hukuk dışı yayınlar içermeyen tamamen yasal olarak alınıp satılan kitapların toplatılması keyfiliktir. Esas garip olan ise mevzuata uygun bandrolü var. Hukuki zeminde suç unsuru içermeyen pozitif bilgileri ve insanların faydalanmasına yönelik ilmi değer taşıyan, eserlerdir. Gerek Türk hukuk mevzuatında, gerekse referansımız olan Avrupa hukuk sisteminde bu tür toplumun faydasına yönelik ilmi değer taşıyan eserler teşvik görmekte, desteklenmektedir." CİHAN
<< Önceki Haber Avukat Gündoğdu: Hukuksuz kitap toplatma tipik bir Ortaçağ... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER