Başbakan Yardımcısı Şimşek: Kolay bir dönem değil


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Rusya'nın yeni aktivist politikalarının, soğuk savaş dönemine dönüşü andıran yaklaşımlarının Türkiye'yi etkilediğini belirterek, "Onun için kolay bir dönem değil." dedi.

Şimşek, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) katkıları ile Türkiye Kurumsal Yatırımcılar Derneği tarafından tertip edilen 'Portföy Yönetimi Sektöründen Türkiye Ekonomisine 100 Milyar Lira Yatırım' konulu toplantıda Rusya'nın yanında Arap Baharı'nın ve Avrupa'nın borç sorununun da Türkiye'yi etkilediğini söyledi. Buna karşılık iktidarın 3 çıpayı temel aldığını aktaran Şimşek, bunları; mali disiplin, Avrupa Birliği (AB) adımları ve yapısal reformlar olarak sıraladı. Ardından şöyle devam etti:

"Bir dönem AB'nin genişleme ile ilgili gönülsüzlüğü vardı. Bu nedenle süreç tıkandı. Bu sürecin yeniden başlaması ile hukuk devleti, hak ve özgürlükler bağlamında AB iyi bir çıpa olacak. Yapısal reformlar da öyle. Reformları detaylandırıp eylem planı haline getiren önemli bir ülkedir Türkiye. Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından reformlar ile ilgili detaylar açıklanacak. Bu açıklamada yer alacak detaylar bizim yeni çıpamız olacak. "

Türkiye'nin makro sorunları geride bıraktığını belirten Başbakan Yardımcısı, "Kamu maliyesi 2015'te denk bütçe olacak. Bu başarıyı yakalayan ülkelerde bir elin parmakları kadar ya vardır ya yoktur. Petrol zengini ülkelerde bile önemli bütçe açıkları var. Yine kamu borçları OECD ortalamalarının dörtte birine seviyesinde idi, kur şokuna rağmen. Bu olmasa belki yüzde 30 ve altından söz edilebilirdi." ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek, makro sorunlardan cari açıkta daralmanın devam edeceğini de dile getirdi. "Açık, sene sonunda milli gelirin yüzde 4,7'sine denk gelecek. Bu, öngörülerimizden daha iyi bir oran. Petrol fiyatlarının inmesi bunda rol oynadı. Tabii Rusya şokunu da ele alırsak 2016'da cari açığın yüzde 4'e gerileyeceğini tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

(Devam edecek...)

CİHAN
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Şimşek: Kolay bir dönem değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER