Başkan Genç: 250 bin dekarda hububat ekimi gerçekleşti

Başkan Genç: 250 bin dekarda hububat ekimi gerçekleşti

Ziraat Odası Havza İlçe Başkanı Coşkun Genç, Havza'da yaklaşık 250 bin dekarda hububat ekimi gerçekleştiğini belirterek, ekim çalışmalarının 15 gün içinde tamamlanacağını bildirdi.

Başkan Genç, yaptığı açıklamada, iyi bir verim için önemli olan diğer bir etkenin ise sertifikalı tohumluk olduğunu vurguladı. Genç çiftçilerin çoğunun yıllardır aynı tohum üzerinden ekim yaptığına dikkat çeken Genç, "Eğer çiftçi kar etmek istiyorsa sertifikalı tohum ekmeli. Birçok çiftçimiz kendi tohumunu kullanıyor. Bu verimli bir yöntem değil. Ambardan çıkardığı tohumluğun ilaçlanması, elemesi gibi maliyetleri üstüne bindiğinde sertifikalı tohum fiyatına ulaşıyor. Bu şekilde çiftçimiz yüzde 25 verimden ve desteklemekten yararlanamıyor." diye konuştu.

Havza'da yaklaşık 250 bin dekarda hububat ekimi gerçekleştiğini bildiren Genç çiftçilerin halen bilinçsiz tarım yaptığını belirti. Genç, şunları kaydetti: "Bu yıl hava şartları güzel gidiyor. Kasım 15 gibi çiftçimiz ekimi tamamlar. Ayrıca hava şartlarının iyi gitmesi mahsul içinde iyi olacak. Artık devir teknoloji devri. Çiftçilerimiz kendilerini geliştirmek zorunda. Artık çiftçiliğin bir meslek gurubu haline geldiği günümüzde bir çok çiftçimiz dededen kalma metotları kullanmakta ve zarar etmekte. Şimdi tarlalar yeni ürün için hazırlanmakta. Toprağın hazırlanması ve tavlanması mahsul için çok önemli. Ayırca toprağın neye ihtiyacının olduğunu bilmemiz gerekir. Bunun içinde toprak analizi yaptırmaları çok önemli. Çıkan sonuca göre toprağa gerekli gübre desteği verilmeli." CİHAN
<< Önceki Haber Başkan Genç: 250 bin dekarda hububat ekimi gerçekleşti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER