BDT ülkeleri, ekonomi ve güvenlik başlıklı 40 anlaşma imzaladı

BDT ülkeleri, ekonomi ve güvenlik başlıklı 40 anlaşma imzaladı

Bağımsız Devletler Topluluğu'na üye ülke Hükümet Başkanları Toplantısı, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yapıldı. Zirvede, ağırlıklı olarak ekonomik işbirliği ve güvenlik konusu masaya yatırılırken, 40 başlık altında çeşitli anlaşmalara imza atıldı.

Örgüte üye Rusya, Tacikistan, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Belarus başbakan düzeyinde temsil edilirken, Türkmenistan, Azerbaycan ve Özbekistan ise başbakan yardımcısı düzeyinde katıldı.
Devlet Başkanı İmamali Rahman, BDT Başbakanlarını köşkünde kabul etti. Görüşmede, örgüt kapsamındaki işbirliği konuları değerlendirildi. Rahman, dünyadaki mali krizin olumsuz etkilerinden kurtulmak gerektiğinin altını çizerek, "Bizim amacımız örgüte üye ülkeler arasındaki ilişkileri korumak. Bu sebeple gelecekte ekonomi ve güvenlik alanındaki işbirliğimizi güçlendirmemiz gerekiyor.." diye konuştu.

BAŞBAKANLAR 40 ANLAŞMAYA İMZA ATTI

BDT İcra Sekreteri Sergey Lebedev, düzenlediği basın toplantısında bugünkü toplantının çok verimli geçtiğini kaydetti. Toplantıya katılan heyet başkanlarının ekonomi, maliye ve diğer alanlardaki işbirliğini öngören 40 civarında anlaşmaya imza attıklarını söyleyen Lebedev, 2020 ekonomik kalkınma stratejisi için atılacak adımların toplantıda kararlaştırıldığını ifade etti.

Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzoda'nın ev sahipliğindeki toplantıya, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ermenistan Başbakanı Ovik Abramyan, Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov, Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev katılıyor. Türkmenistan, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı düzeyinde temsil edilirken, Azerbaycan ile Özbekistan da başbakan yardımcısı seviyesinde iştirak etti. Ukrayna ise Tacikistan'daki Büyükelçisi Viktor Nikityuk ile temsil edildi.

CİHAN
<< Önceki Haber BDT ülkeleri, ekonomi ve güvenlik başlıklı 40 anlaşma... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER