Çarşamba'da son fındıklar patoza veriliyor

Çarşamba'da son fındıklar patoza veriliyor

Samsun Çarşamba bölgesinde toplanan son kabuklu fındıklar kurutulmasının ardından patoza verilmeye başlandı.

Çarşamba bölgesinde fındığın hasadı, rakımı yüksek yerlerde ağustos ayı başında yapılıyor. Özellikle Çarşamba'nın sahil köyleri fındık ekim alanlarında hasat 15 Ağustos tarihinden sonra başlıyor. Ürünleri 1 ile 2 ton civarında olan üretici, genel olarak hasadı ailece yapıyor. 2 ton ve üzeri üzeri fındık üretenler ise ürünlerini Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen mevsimlik işçilere toplatıyor.

Çarşamba'nın sahil köylerinde bulunan fındık üreticileri, ürünlerini harmanladıktan sonra patoza veriyor. Çotanak halinde patoza verilen fındık harman dövme makinesinde çotanağından ayrılıp kabuklu fındık olarak çıkıyor. Arda kalan çotanağı bazı üreticiler yakıp imha ederken az sayıda üretici de gübre yapıyor.

Harman dövme makinesi sahipleri, fındığın kurutulmasının ardından gece gündüz çalıştıklarını söylüyor. Patoz makineleri bir saat çalışma ücreti olarak ortalama 150 lira alıyor. Yeni harman dövme makineleri, fındık kuru ise 1 saat çalıştığında 1 ile 1,5 ton arasında fındığı çotanağından ayırabiliyor. Çarşamba fındık ekim alanlarında eylül ayı sonuna kadar patozlamanın devam edeceği öğrenildi. CİHAN
<< Önceki Haber Çarşamba'da son fındıklar patoza veriliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER