Cenevre'de ikinci tur görüşmeleri 20 Şubat'ta başlayabilir (2)


İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilecek Suriye rejimi ile muhalefet arasındaki görüşmelerinin ikinci turunun, 20 Şubat gibi başlayabileceği bildirildi. Moskova'daki görüşmelerden sonra oluşturulan Moskova-Kahire Suriye muhalefeti grubunun sözcüsü Kadri Cemil, Rus Interfax ajansına yaptığı açıklamada "tarafların doğrudan görüşecekleri ikinci tur görüşmelerinin" 20 Şubat gibi başlayacağını söyledi.

Cenevre'deki görüşmelerde Suriye rejimi ile muhalefetini temsil eden heyetlerin, aracılar üzerinden görüşmesi bekleniyor. Heyetler arasındaki aracılığı ise Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura yönetecek.

Suriye eski Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, görüşmelerin ilk turun sona ermesinden yaklaşık bir hafta sonra başlayacağını belirtti. Muhalif gruplardan Değişim ve Özgürlük Cephesi'nin önde gelen isimlerinden olan Cemil, "Biz 11 Şubat'a kadar burada olacağız, ardından bir ara vereceğiz. İkinci tur ise bir hafta içinde, 20 Şubat civarında başlayacak. Sanırım o zamana kadar doğrudan görüşmeler için şartlar olgunlaşmış olur." dedi.

Kadri Cemil, Rus ajansına açıklamasında, Moskova ve Kahire'deki görüşmelerden sonra kurulan muhalefet heyetinin Ceyş El İslam ile görüşmeye hazır olduğunu ancak söz konusu grubun temsilcisinin kendisini El Nusra grubuna karşı savaşmaya hazır olduğunu göstermesi gerektiğini kaydetti.

Cemil, "Ceyş El İslam krize siyasi bir çözüm bulma niyetinde olduklarını açıkladı ama aynı zamanda El Nusra ile yakın bağları var. Bu konuda bir karar verilmeli; ya orada ya da burada. Kendisini onlardan uzaklaştırmalı, bütün ilişkilerden vazgeçmeli ve onlara karşı savaşmaya hazır olduğunu göstermeli. Onlarla görüşeceğiz. Herhangi bir önşartımız yok. En önemli şey bugün başlamalı. Bütün engeller, net olmayan konular bu süreçte çözülmeli." dedi.

Ceyş El İslam ve Ahrar El Şam grupları, Rusya'nın terörist olarak kabul ettiği ve Cenevre görüşmelerine katılmasını kabul etmediği gruplardı ve Moskova görüşmelere katılmalarına karşı çıkıyordu. Bu gruplardan 'resmi' olarak görüşmelere katılan 'temsilci' olmasa da, her iki gruba mensup kişilerin görüşmelerde yer alacağı açıklanmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Cenevre'de ikinci tur görüşmeleri 20 Şubat'ta başlayabilir... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER