Cenevre kuşatması festivalle anıldı


İsviçre'nin Cenevre şehrinde 4 asırdı kutlanan Escalade Festivali, bu yıl terör alarmı sebebiyle olağanüstü güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi.

17'nci yüzyıldan kalma kıyafetlerini giyen yüzlerce kişi bugün Cenevre Üniversitesi olan Bastion Parkı'nda buluşarak o dönemin şehir merkezi olan Saint Pierre Katedrali'ne yürüdü. Tarihi korteje binlerce Cenevreli eşlik etti. Geçen haftadan beri terör alarmı verilen Cenevre'de güvenlik yetkilileri, G8 zirvelerindeki gibi üst düzey tedbirler alındığını açıkladı.

Cenevre şehrinin 17. yüzyıl başlarında Fransa'dan gelen Savoie'lılar tarafından kuşatılması sırasında savunulması her yıl sembolik olarak kutlanıyor. O dönemde Bern merkezli Helvet Konfederasyonu'na yakın duran Protestan Cenevre şehri, Fransa bölgesinde yer alan Savoie dükü Birinci Charles Emmanuel'in ele geçirmek için can attığı bir bölgeydi. Özellikle dönemin Protestan fikirlerinin neşet etmesinde büyük katkısı olan Jean Calvin'in Cenevre'de kendine yer bulması mezhep savaşlarının yaşandığı 16 ve 17'nci yüzyıllarda en büyük savaş nedenlerini oluşturuyordu.

Savoie dükü Birinci Charles Emmanuel ordusu ile birlikte 11 Aralık 1602 yılında şehri kuşatır. Cenevre şehrini çevreleyen yüksek surları aşmak için merdivenler kullanılır. Festivale adını veren 'Escalade' yani tırmanma girişimleri ise başarısız olur. Şehrin etrafından yol alan Rhone ve Arve nehirlerini kullanarak farklı noktalardan tırmanmaya çalışan Savoie'lılar hiçbir yerde başarılı olamazlar. Cenevreliler şehirlerini korumayı başarmıştır. Şehrin tarihinde önemli bir yer teşkil eden bu girişim dört asırdır kutlanmaya devam ediyor. O dönemin farklı sınıflarını temsil eden kişiler dönemsel kıyafetlerini giyerek meşaleler eşliğinde Protestanlığın sembol isimlerinden Calvin'in evi Saint Pierre Katedrali'ne kadar yürüyorlar. CİHAN
<< Önceki Haber Cenevre kuşatması festivalle anıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER