CHP'de tüzük değişti, MYK üyelerinin sayısını lider belirleyecek


CHP kurultayının gündeminde tüzük değişikliği vardı. Tüzükteki 3 madde değiştirildi, tüm tüzük değişikliği önerilerini kurultay kabul etti. Değiştirilen maddelerin de Merkezi Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin sayısını liderin belirlemesi, erken seçim olduğu takdirde yeniden ön seçim yapılmaması ve kontenjandan faydalanan bir ismin bir daha kontenjandan yararlanmaması maddeleri yer alıyor.

CHP 35. Olağan Kurultay Divan Başkanı Murat Karayalçın, Parti Meclisi üyeliği için 341, Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği için ise 65 kişinin form aldığını açıkladı. Başvuru formlarının gece 24'e kadar alınabileceğini belirten Karayalçın, "Daha sonra sıralama yapılacak. Bu sıralama yarın çalışmaya başlanan saatlerde açıklanacak." dedi.

Karayalçın konuşmaların ardından tüzük değişikliği ile ilgili maddelerin oylamasını yaptı.

Tüzük değişikliği ile ilgili karar yeter sayısının kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğu olduğunu belirten Karayalçın, "Üye tam sayısının salt çoğunluğu 638. 39. Maddeyi kabul edenlerin sayısı 726 oldu. Kabul edildi." dedi.

Değişiklik yapılan 39. Madde şöyle: "Merkez yönetim kurulu genel başkanın belirleyeceği sayıda genel başkan yardımcısı ve genel sekreterden oluşur." Daha önceki madde bir genel sekreter en az 17 genel başkan yardımcısından oluşuyordu. Artık MYK üye sayısını lider belirleyecek.

SEÇİMLERİN YENİLENMESİNE KARAR VERİLMESİ HALİNDE PARTİ MECLİSİ BU YÜZDE 15 KOTAYA BAĞLI OLMADAN ADAY SAPTAYABİLİR

Tüzüğün 58. Maddedeki değişiklikle ilgili kabul oyları 709 oldu. Bu nedenle 58. Maddenin değişikliği kurultay tarafından onaylandı. 58. madde şu şekilde: "Bir kişi bir seçim çevresinde iki dönem üst üste merkez adayı gösterilemez. Ancak bu kurul son seçimin yapıldığı tarihi izleyen 1 Ekim günü başlayacak. Yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde uygulanmaz. Örgüt denetiminde sandık konulması suretiyle yapılacak eğilim yoklaması sonucu belirlenecek milletvekili aday sayısı bu orana göre hesaplanan milletvekili aday sayısına dahil değildir. Parti meclisi bu yüzden yüzde 15 kotayı bir seçim çevresinin tümü için kullanabileceği gibi siyasi partiler kanunun 37. Maddesine göre yüzde 5 merkez adayları haricinde ön seçim aday yoklaması veya eğilim yoklaması yaptığı seçim çevrelerinde sıralar ayırmak suretiyle kullanabilir. Son seçimin yapıldığı tarihi izleyen 1 ekim günü başlayacak yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde parti meclisi bu yüzde 15 kotaya bağlı olmadan aday saptayabilir." CİHAN
<< Önceki Haber CHP'de tüzük değişti, MYK üyelerinin sayısını lider... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER