CHP'li Karabıyık: Fakirleştiğimiz seçimden sonra itiraf edildi


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, ekonomiyi etkileyen değişimler konusundaki tahminlere dayalı olarak gerçekleşmesi beklenen büyüklükleri gösteren Orta Vadeli Program'ın revize edilmiş açıklamasını "Fakirleştiğimiz seçimden sonra itiraf edildi." diye yorumladı.

OVP verileri ile ilgili yazılı değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, OVP'de 2016 yılı ortalama dolar tahmininin 2,99 TL, 2017 için 3,12 TL ve 2018 için 3,24TL olduğunu belirtti. Karabıyık, "Veriler bu kadar iyimser alınmış olsa bile yetersiz büyümeyi net olarak ortaya koyuyor. Her ne kadar düşük enflasyon beklense bile bu beklenti son derece iddialı ve eylem planlarıyla, göstergelerle asla örtüşmüyor." sözleriyle açıklanan OVP verileri hakkındaki eleştirilerini dile getirdi.

Beklenen yıllık ihracat artışının ülkeyi sıcak paraya bağımlılıktan asla kurtaramayacağını, üretimi canlandırarak talep yaratamayacağının altını çizen Karabıyık, "Son derece iyimser ve iddiasız hazırlanmış olan revize edilmiş OVP'nin en önemli özelliği fakirleştiğimizin seçimden sonra itiraf edilmesidir." dedi.

Seçimden önce milli gelirin küçüldüğü vatandaştan saklanarak yöntem değişikliği ile vatandaş kandırılmaya çalışarak oy toplandığını bir kez daha hatırlatan CHP'li vekil, "Oysa şimdi milli gelirin cari fiyatla 823 milyar dolardan 799 milyar dolara, ardından 722 milyar dolara gerilediği açıkça görülmektedir. Unutmayalım ki sadece Apple'ın bile piyasa değeri 540 milyar dolardır ve buna göre kişi başı milli gelirimiz 10.620 dolardan önce 10.390 dolara oradan da 9.886 dolara düşmüştür" dedi.

"DEMEK Kİ BEKLENEN ENFLASYON DAHA YÜKSEK"

Ayrıca OVP'de açıklanan hedeflerin içinin boş bırakıldığını, inandırıcı da olamadığını vurgulayan CHP'nin ekonomi kurmaylarından Karabıyık, "Diğer taraftan enflasyon hedefinin 7.5 olarak açıklanması düşürme hedefini ve bunun için izlenecek somut adımları içermiyor. Oysa piyasaların ve vatandaşın beklediği bir konuydu bu. Eğer bu hedefse demek ki beklenen enflasyon daha yüksek" dedi.

Gıda fiyatlarını kontrol etmekten hep söz edildiğini hatırlatan Lale Karabıyık, "Buradan sonuç ne çıkacak gerçekten merak konusu. Yani sonuçta OVP'nin büyüklüklerini ve rakamlarını yorumlayarak 2016 ve sonrası için tahmin yapmak zorundayız" açıklamasında bulundu.
CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Karabıyık: Fakirleştiğimiz seçimden sonra itiraf... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER