CHP Milletvekili Sındır: Üreticinin emeği, alınteri yok sayılıyor


CHP İzmir Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Kamil Okyay Sındır, Ödemiş ilçesinde üreticileri ziyaret etti. Ödemiş ve çevre köylerinde hemşehrileriyle biraraya gelen, sııntımarını dinledi. Sındır, "Üreticinin alınteri, emeği yok sayılıyor, Tarım Kanunu'nda belirtilen hakları verilmiyor. Tarımsal üretimde devamlılığın sağlanması için destekler arttırılmalı, çiftçilerimizin tarımsal maliyetleri düşürülmeli." dedi.

'ÜRETEN ÜLKE OLMAKTAN ÇIKTIK'

Bıçakçı köyündeki kahvehane toplantısında hemşehrileriyle biraraya gelen Milletvekili Sındır, sıkıntılarının Meclis'te takipçisi olacağını söyledi. Üreticilerin 14 yıldır kaderine terk edildiğini savunan Sındır, şöyle konuştu: "AKP'nin tarım politikaları nedeniyle çiftçimiz yoksullaştırılmış, kaderine terk edilmiş durumda. Yüksek maliyetler nedeniyle üreticimiz, toprağını boş bırakıyor. Bugün ülkemizde 33 milyon dönüme yakın arazide ekim biçim yapılmıyor. Çiftçilerimiz, yaptığı masraflarını karşılayamadığı için tarlasını boş bırakıyor. Uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle sektör giderek kan kaybediyor. AKP'nin yanlış tarım politikaları yüzünden üreten ülke olmaktan çıktık."

'HAZIRA DAĞ DAYANMAZ'

Üreticinin alınterinin, emeğinin yok sayıldığını söyleyen CHP Milletvekili Sındır, "14 yıl öncesine kadar tarımda kendi kendine yeten, dünyada yedi ülkeden biriydik. Anadolu'nun verimli toprakları üzerinde dışarıdan alıma, hazıra dayalı bir ülke olarak kalkınma ve gelişme sağlanabilir mi? Üretim olmadan, bereket olmadan, hakça bölüşüm olmadan büyüme sağlanır mı? Hazıra dağ dayanmaz. Mazotu, gübreyi, ilacı, tohumu ve nicesini dünyada en yüksek fiyatlardan alan, ürününü, emeğini yok pahasına satan gelişmiş bir ülke çiftçisi gösterebilir misiniz? Bizim üreticimiz üretim yapamaz hale geldi, fakirleşti. AKP iktidarı, kendi koyduğu Tarım Kanunu'nu bile uygulamıyor. Kanun, 'Çiftçiye verilecek destek, gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'inden az olamaz.' der ama AKP, bu desteği üreticiye çok görüyor ve hakkı olanı vermiyor." dedi.

'HEM ÜRETİCİLERİMİZİN HEM DE TÜKETİCİLERİMİZİN HAKKINI KORUMALIYIZ'

Kamil Okyay Sındır, şöyle devam etti: "CHP grubu olarak, başta Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve bizler çiftçilerimizin, üreticilerimizin sorunları için mücadele ediyoruz. Üreticilerimizin sorunlarının çözümü için gayret ederken yurttaşlarımızın sağlıklı, hesaplı ve güvenilir gıda ürünlerine ulaşması için Meclis'te var gücümüzle çalışıyoruz. Yapılması gerekenleri, her platformda dile getiriyoruz. En başta da üreticilerimize devlet desteğinin artması gerektiğini ısrarla söylüyoruz. Tarıma aktarılacak destekleme miktarının kanunun amir hükümleri çerçevesinde, hattâ daha da üstünden yatırılması gerektiğini söylüyoruz. Üreticilerimizin maliyetlerinin düşürülmesi için de keza hükümetin, gerekli düzenlemeleri yapmasını istiyoruz. Eğer girdiler düşürülürse üreticiyle tüketici arasında denge sağlanır, tarımsal üretimin sürekliliği sağlanabilir." CİHAN
<< Önceki Haber CHP Milletvekili Sındır: Üreticinin emeği, alınteri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER