Çin kamu binası yapımını kısıtladı, doğaltaş talebi azalacak

Çin kamu binası yapımını kısıtladı, doğaltaş talebi azalacak

İZMİR (CİHAN)- Çin'de inşaat sektöründeki durgunluk sebebiyle 2014 yılında bu ülkeye yaptığı ihracat yüzde 16 gerileyen Türk doğaltaş sektörü, 2015 yılında da benzer bir durumun yaşanacağını öngörüyor. Çin'de çıkan yeni kanunla beş yıl kamu binası yapılmasının kısıtlamasının, mermer ve doğaltaşa talebi azaltacağı bekleniyor. Sektör, buna rağmen Çin'den vazgeçmiyor. İki yıllık gerilemenin geçici olduğunu düşünen temsilciler, gerilemeye rağmen en büyük ihracat pazarı olma özelliğini sürdüreceğini belirtiyor.

Çin'de 6-9 Mart 2015 arasında düzenlenen Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na katılan ihracatçılar, gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye milli katılım organizasyonunu üstlenen Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı Mevlüt Kaya, "Türk doğaltaş sektörü, Çin'de inşaat sektöründeki durgunluğun geçici olduğunu, önümüzdeki yıllarda Çin'in inşaat sektöründe tekrar bir canlanma olacağını ve ihracatımızın artacağını öngörüyorlar." dedi.

Fuara katılan Türk firmalarından Alimoğlu Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu ise Çin'de inşaat sektörüyle ilgili yeni kanuni düzenlemeler olduğunu, inşaatın yüzde 35'ini öz sermayeyle tamamlama zorunluluğu getirildiğini kaydetti. Alimoğlu, "Bu yasal değişiklikten sonra Çin'de inşaat sektöründe yeni projelerin başlaması yavaşlama sürecine girdi. Bundan da Türk doğaltaş sektörü olumsuz etkileniyor. Çin'deki büyüme rakamlarının da yüzde 12'den yüzde 7'ye gerilemesi, doğaltaş talebini azalttı. Xiamen Fuarı'nda sadece Çinlilerle görüşmedik, dünyanın dört bir tarafından, Kuveyt'ten, Umman'dan, İran'dan alıcılar geldi." diye konuştu.

'ÇİN'DE BEŞ YIL KAMU BİNASI YAPILAMAYACAK'

As Güreller Marble Pazarlama Müdürü Zakir Yönezer de Çin'de stokların fazla olduğunu, talebin azaldığını, gelenlerin de daha ucuz ürünlere yönelik olduğunu kaydetti. Yönezer, "Çin hükümeti, doğaltaş sektörünü öncelikli sektörler arasında görmüyor. Çin'de doğaltaş sektöründe bir elenme olacak. Pazar bulmadan yapılan işlerin sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Projesi olan ve projesi devam eden alıcılara satış yapıyoruz. Çin'de maliyeti düşük taşlar, önümüzdeki süreçte iş yapacak. İran, Türk doğaltaşına muadil bir taşı 100 dolar düşüğüne piyasaya sürdü ve geçen yıl 100 bin ton sattı." dedi. Xiamen Fuarı'na beş yıldır katıldığını ifade eden Romer Madencilik A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Solmaz ise alım iştahı en düşük alıcılarla karşılaştığını söyledi. Solmaz, bu yıl Hindistan'dan gelen ithalatçılarda da düşüş gözlendiğini, işlenmiş ürün taleplerindeki artışın kendilerini sevindirdiğini kaydetti.

'ORMAN BEDELLERİNDEKİ ARTIŞ, ÇİN'DEKİ GERİLEMEDEN DAHA BÜYÜK SORUN'

Sirmersan Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fatin Sirkeci, Çin'de ekonomiyi soğutma politikasının sürdüğünü, o sebeple 2015 ve 2016 yıllarında Türk doğaltaş sektörünün ihracatının mevcudunu korumasının bile başarı olacağını savundu. Çin'in elinde doğaltaş stoklarının çok fazla olduğunu ifade eden Sirkeci, şöyle devam etti: "Ellerinde kalan blokları eritmek için çaba gösteriyorlar. Bu süreçte sektör, Çin'deki gerilemeden daha çok orman bedellerine yapılan astronomik artıştan etkileniyor. Orman bedelleri, sektörün ödeyemeyeceği boyutta arttırıldı. Sektör, inşallah bu sorunu aşar."

Çınar Mermercilik Ortağı Mehmet Çınar da orman bedellerinin 1 dönümde bin TL'den 3 bin 500 TL'ye çıktığını, bu artışın sektörü Çin pazarındaki gerilemeden daha olumsuz etkileyeceğini söyledi. Çınar, "Çin'e ihracatımız 1 milyon ton düşerken maliyetlerimiz astronomik artıyor. Türkiye'de hükümetin doğaltaş sektörüne desteklerini arttırmasını bekliyoruz." dedi.

'İŞLENMİŞ ÜRÜN TALEBİ DAHA FAZLA'

Çift Yıldız Mermer Sanayi A.Ş. Üretim Müdürü Eyüp Yıldız ise fuarda işlenmiş ürün talebinin daha fazla olduğunu söyledi. Mehmet Çınar, plaka ve bitmiş ürün talepleriyle karşılaştıklarını, 2015 yılında Türkiye'nin Çin'e doğaltaş ihracatının yüzde 15 civarında gerileyeceği tahminleri olduğunu dile getirdi. Çelikkol Mermercilik İhracat Müdürü Fatma Çelikkol Yavuzer de projeler için daha fazla işlenmiş ürün talebiyle karşılaştıklarını belirterek, "Bu yıl fuarda bizi Çinliler kadar Meksikalı, Dubaili, İranlı alıcılar ziyaret etti. Kesilmiş ürün istediler. Ben Çin'den ve doğaltaş sektörünün geleceğinden ümitliyim." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Çin kamu binası yapımını kısıtladı, doğaltaş talebi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER