Çin lideri Xi, Afrika ülkelerinin ödeyemediği kredilerin akıbetini soracak


Güney Afrika lideri Jacop Zuma, Çin Lideri Xi Jinping'i bugün idari başkent Pretoria'daki devlet başkanlığı sarayı bünyesindeki 'Birlik Binası'nda kabul etti. Xi Jinping'in onuruna 21 adet top atışından sonra iki lider Johannesburg'da yarın başlayacak 2015 Çin-Afrika İşbirliği Forumu (FOCAC) öncesi bir dizi anlaşmaya imza attılar ve basının sorularını cevapladılar.

Basının karşısına çıkmadan baş başa görüşen iki liderin 2014 yılında imzalanan Çin-Afrika 5-10 Yıllık İşbirliği Stratejik Programı'nın detayları üzerinde durdukları belirtildi. Afrika'ya yatırımlara öncelik veren Çin, Güney Afrika ile geçen yıl imzaladığı anlaşma; sanayileşme süreci, özel ekonomik bölge, deniz işbirliği, altyapı geliştirme, insan kaynakları ve mali alanlarda işbirliğini öngörüyor.

2010 yılında BRICS üyesi olan Güney Afrika, birliğin en güçlü üyesi Çin ile son yıllarda siyasi ve ekonomik ilişkilerini hızla geliştiriyor. 1998'de diplomatik ilişkilere başlayan iki ülke 2013 sonunda 20 milyar dolar ticaret hacmine ulaştı. Çin halihazırda Güney Afrika'da 13 milyar ile Afrika'daki en yüksek yatırımına sahip. Çin'in Güney Afrika'daki başlıca yatırımları endüstri parkları, otomobil montaj tesisleri, lokomotif ve çimento fabrikaları.

ÖDENEMEYEN KREDİLER GÜNDEME GELECEK

Cuma günü başlayacak FOCAC zirvesine bir çok Afrika lideri katılacak. Sandton Kongre Merkezi'nde yapılacak zirvede ticari anlaşmaların yanında Afrika ülkelerinin Çin'e ödeyemediği krediler gündeme gelecek. Öte yandan birçok Afrika ülkesinin Çin'den yeni krediler isteyeceği belirtiliyor.

Güney Afrika öncesi komşu Zimbabve'yi ziyaret eden Xi, meslektaşı Robert Mugabe ile ekonomi alanında birçok anlaşmaya imza attı. CİHAN
<< Önceki Haber Çin lideri Xi, Afrika ülkelerinin ödeyemediği kredilerin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER