Çin, Türkmenistan'dan aldığı doğalgazı arttırıyor


Çin, Orta Asya'nın enerji devi Türkmenistan'dan satın aldığı doğalgazın miktarını her sene arttırıyor. Çin'in CNPC şirketinden yapılan açıklamada, 2015 yılının Kasım ayı itibariyle 2009 yılından bu yana Türkmenistan'dan Çin'e gerçekleştirilen doğalgaz sevkiyatının miktarı 121 milyar metreküpe ulaştı. Çin'in Ulusal Petrol Şirketi (CNPC)'in açıklamasında; "Sözkonusu dönemde 82 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı Türkmenistan'ın Türkmengaz kurumu tarafından gerçekleştirildi. 39 milyar metreküpü ise CNPC şirketinin Türkmenistan'da faaliyet gösterdiği Bagtıyarlık anlaşmalı bölgesinde üretilen doğalgaz ile temin edildi." şeklinde ifadeler yer aldı. Çin şirketi Bagtıyarlık bölgesinde 2007 yılından bu yana faaliyet gösteriyor ve halihazırda her sene 13 milyar metreküp doğalgaz üretiyor. Bu bölgeye, Çinli şirket 5,56 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi.

Türkmenistan'ın İran'daki Güney Pars sahasından sonra dünyada 2. konumdaki doğalgaz sahası olan Galkınış yatağı, Çin'e sevkedilen doğalgazın hammadde kaynağıdır. Bu sahanın işletmeye açılmasının 2.etabında CNPC şirketi 30 milyar metreküp doğalgaz işleme kapasiteli tesis inşa ediyor.

CNPC Orta Asya'dan doğalgazı 2009 yılından bu yana satın alıyor. 2009 yılında Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin doğalgaz boru hattı inşa edilmişti. Çin şirketi, daha sonra bu hatta paralle olarak A, B ve C hatlarını inşa etti. Şimdi ise, D hattı üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bu hat, Türkmenistan'dan başlayarak, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan üzerinden Çin'e ulaşacak. CİHAN
<< Önceki Haber Çin, Türkmenistan'dan aldığı doğalgazı arttırıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER