Çinli köylülerin dev Mao heykeli, Çin'de tartışmaya yol açtı


Çinli köylüler ile bazı işadamlarının 457 bin dolara yaptığı dev Mao Zedong'un heykeli ülkede tartışmaya yol açtı.

Henan eyaletinin Tongxu kasabasına bağlı Zhushigang köyünde, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucu babası olarak bilinen Mao Zedong'ın altın sarısı heykeli, büyüklüğüyle dikkat çekiyor. Yaklaşık 3 milyon yuan (457 bin dolar) harcanan ve Mao'nun oturuşunu gösteren heykelin boyu 36,6 metre. Çelik ve betondan yapılan ve altın sarısına boyanan heykelin Aralık ayında bitirildiği kaydedildi.

Çin sosyal medyasındaki yorumlarda heykelin yapılması övülürken, bazıları da eleştirdi. Henan, 1976'da ölen Mao'nun "Büyük Sıçrayış" adlı ekonomik ve sosyal reformları sonucu, 1950 ve 1960'larda büyük kıtlığın yaşandığı yerlerden biriydi ve milyonlarca insan kıtlıktan yaşamını yitirmişti. Bazı internet kullanıcıları, kıtlık yıllarına atıfta bulunarak, söz konusu dev heykelin Henan'da yapılmasının yanlışlığına dikkat çekiyor.

Mao'nun Hunan eyaletindeki köyü Shaoshan'da 2013'teyapılan doğum yılı kutlamalarında 31 milyon dolarlık som altın benzeri heykeli, anıt salonuna yerleştirilmişti. Bu ise Mao'nun ilk büyük heykeli değil. Mao'nun 7,1 metre yüksekliğinde olan bir önceki en büyük heykeli, Tibet Özerk Bölgesi'ndeki Gonggar kasabasına dikilmişti.

Ancak Çin'de Mao'ya ait tapınakların yapılmasına merkezi ve yerel hükümetler teşvik etmiyor.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in 2013'te Mao'nun doğumunun 120'inci yıldönümündeki konuşmasında, Mao'yu övdüğü; ancak devrimci liderlere, "büyük olduklarından dolayı tanrı gibi ibadet edilemeyeceğini" söylediği bildirilmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Çinli köylülerin dev Mao heykeli, Çin'de tartışmaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER