Dane kaybına sebep olmanın cezası 208 lira


Kayseri'de hububat hasadında yaşanabilecek sorunlar, biçerdöverlerin oluşturacağı dane kaybı, belge eksikliği ve anız yangınlarına karşı ihbar hattı oluşturuldu. Dane kaybına sebep olan biçerdöver operatörleri ile anız yangınına sebebiyet verenlere para cezası kesilecek.

Kayseri Valiliği, bir tebliğ ile biçerdöver kontrolleri hizmetlerinin usul ve esaslarını belirledi. Buna göre dane kaybı yaparak biçim yapan operatörlere 208 lira idari para cezası, anız yakanlara ise yaktıkları her dekar alan için 38,71 lira (yakılan yerin elektrik hattı, akarsu, baraj, göl-gölet, orman, meskun mahalle yaklaşımı, diğer tarladaki ürünleri tehdit etme, etkileme gibi durumlarda ceza 5 katına kadar çıkarılır) idari para cezası uygulanacak.

İl Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürlüğü, bu yıl 104 personel ile hasat süresince sahada olacak. Yapılan denetimlerde belgesiz veya yüzde 2'den fazla dane kaybına sebep olacak şekilde biçim yapıldığının tespit edilmesi halinde, operatör ve biçerdöver sahiplerine her fiil için ayrı ayrı 208'er lira idari para cezası uygulanacak.

Müftülük aracılıyla anız yakılmaması konusunda vatandaşlar ve çocuklara uyarılarda bulunulacak. Anız yakanlara, yaktıkları her dekar için 38,71 TL idari para cezası uygulanacak. Yakılan alanın orman, sulak alanlara bitişik yerler veya meskun mahallelerde olması durumunda ceza 5 kat artacak.

Çiftçiler, dane - sap kayıpları ile ilgili şikayetlerini 0 352 3382146-290'a numaralı telefona iletebilecek.
CİHAN
<< Önceki Haber Dane kaybına sebep olmanın cezası 208 lira Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER