Danimarka halkı AB ile sıkı işbirliğine 'hayır' dedi


Danimarka'da dün gerçekleştirilen referandumda sandıktan 'hayır' çıktı. Danimarka'ya tanınan AB ayrıcalıklarının kaldırılması ve ülkenin Avrupa Birliği'ne daha da yaklaşmasının oylandığı referandumda gayriresmi sonuçlara göre seçmenlerin yüzde 53,1'i "hayır" derken yüzde 46,9'u "evet" dedi. Seçime katılım ise yüzde 72 oldu.

Bu sonuçla Danimarka 1992 yılından bu yana elinde bulundurduğu AB ayrıcalıklarını korumuş oldu. Ancak bu sonuç Danimarka'yı AB'den biraz daha uzaklaştırmış oldu. Önümüzdeki dönemde başta Europol olmak üzere AB genelinde görevli birçok kuruluş atacakları adımlara Danimarka'yı dahil etmeyecek. Danimarka yönetimi ise söz konusu sorunu AB üyesi ülkelerin tamamıyla karşılıklı anlaşmalar yaparak aşmayı planlıyor.

Danimarka'da sandıktan 'hayır' çıkması şok etkisi meydana getirdi. Hükümetteki Liberal Parti ve Anamuhalefetteki Sosyal Demokrat Parti başta olmak üzere birçok siyasi parti seçimde 'evet' cephesini destekliyordu.

'Hayır' cephesinin önde gelen temsilcisi olan aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi'nde (DF) ise büyük bir sevinç yaşanıyor. Söz konusu sonuçla birlikte aşırı sağcı DF'in Danimarka'daki yükselişi devam etti. DF en son geçtiğimiz Haziran ayında yapılan genel seçimlerde de oy oranını ciddi şekilde arttırmış ve sağ blokun en büyük, ülkenin ise ikinci en büyük partisi haline gelmişti.

Danimarka'da 2000 yılında ortak para birimine (Euro) geçiş için yapılan referandumdan da 'hayır' çıkmıştı.halki-AB-ile-siki-isbirligine-hayir-dedi-1960123.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Danimarka halkı AB ile sıkı işbirliğine 'hayır' dedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER