Dershanelerin kapatılması velilerin cebine çok fena yansıyacak!

Dershanelerin kaldırılması en çok veliyi vuracak. 1 Eylül 2015 itibariyle velinin cebinden çıkacak kurs ücretleri 24 bin TL’yi bulacak.

Dershanelerin kapatılması velilerin cebine çok fena yansıyacak!

Meydan gazetesinde yer alan habere göre, Anayasa Mahkemesi’nden aksi bir karar çıkmazsa Dershaneler eylül ayında kapanacak. Ancak veli ve öğrencinin asıl çilesi de eylülde başlayacak. Halkı masraftan kurtarma gerekçesiyle kapatılacağı açıklanan dershanelerin ortadan kalkması en çok da velinin belini bükecek. Şu an normal bir dershaneye yıllık 1.500 ile 4000 TL arasında ücret ödeyen velinin cebinden, eylülde 24 bin TL’ye kadar para çıkacak.

DEVLET KURSLARI İLGİ GÖRMEDİ
Takviye kurs ihtiyacını karşılamak isteyen devlet okulları, bu yılın başında hafta içi ve hafta sonu hizmet sunan kurslar açtı. Öğrencilere ücretsiz olarak verilen bu kurslar ise başarılı bulunmadığı için beklenen ilgiyi görmedi. Halk eğitim merkezinde de durum farklı değil. Öğrenci ve veliler şimdiden alternatif arayışlara yöneldi. Ancak deniz bitmiş durumda.

İNEK DE YETMEZ, YARIŞ SÜRÜYOR
“Öğrencilerin ek kaynak ve kurs olmadan sınav maratonunu aşması mümkün değil. Daha önce ‘İneğimi satıp okuturum’ diyen veliyi eylül ayında bir şok bekliyor” diyen Eğitim Uzmanı Murat Yiğit, “Çünkü örneğin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, hâlâ en iyi öğrenciler arasından sadece 77 kişiyi alıyor. Yani yarış halen sürüyor” diyor.

İşte maliyetler

DERSHANE EN UYGUNU (2-4 BİN TL)
Maliyeti şehre göre değişmekle birlikte dershanelerin fiyatı ortalama 2-4.000 TL arasında değişiyor. Ancak 1 Eylül 2015 tarihi itibariyle kapatılırsa velilerin farklı alternatifler bulması gerekiyor.

TEMEL LİSELER GEÇİCİ (6-20 BİN TL)
Yok olmak istemeyen 1000 civarındaki lise ve üniversiteye hazırlık kursu, temel lise ve ortaokul olmak için başvurdu. Şimdilik TEOG, YGS ve LYS’ye uygun eğitim veren bu okulların fiyatları 6000 TL’den başlayarak 20 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Ancak kanuna göre bu okullar 2019’a kadar eğitim verdikten sonra normal özel okula dönüşecek. Bu durumda veli ek ders için yine arayışa çıkacak.

TEK DERS VEREN KURSLAR MALİYETLİ (2-12 BİN TL)
Matematik ve Fizik Kurs Merkezi’, ‘Eğitim Danışmanlık’ gibi adlarla faaliyet gösteren bu kurslar velinin alternatifleri arasında.  Ancak bu kursların tek ders için fiyatı 2-3.000 TL arasında değişiyor. Sınavlara hazırlanan adayların en az 4 ders aldıkları düşünülürse yıllık maliyet 12 bin TL’ye kadar ulaşıyor.

ÖZEL DERS ATEŞ PAHASI (24 BİN TL)
Özelde tek ders için ücret 60-300 TL arasında değişiyor. Ortalama 150 TL olduğu düşünülerek basit bir hesaplama yapmak gerekirse, bir öğrencinin sınav hazırlık sürecinde başarılı olmak için haftalık en az 4 ders alsa özel derslerin haftalık maliyeti 600 TL. Aylık 2.400 TL. 10 aylık sınava hazırlık maliyeti ise 24 bin TL.

MERDİVENALTI DA UCUZ DEĞİL (10 BİN TL)
Özel derste kalite gözetilmezse de durum farklı değil. Eğer işinde uzman olmayan bir ders veren tercih edilirse haftalık ders maliyeti en az 240 TL oluyor. Aylık  960 TL, yıllık da en az 9.600 TL’nin gözden çıkarılması gerekiyor.


Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER